Hát ezért járunk mi sokat a Padronba.

Recept 10 tapa elkészítéséhez.

Hozzávalók:

  • kistestű egész tintahal – 1 kg
  • nagy szemű arborio rizs – 30 dkg
  • salottahagyma – 10 dkg
  • fokhagyma – 10 dkg
  • jó minőségű száraz fehérbor
  • 2 evőkanál tintahal tinta
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál vaj
  • Opcionális: tengerihal alaplé

A vajon az apróra vágott salottahagymát megdinsztelem, majd amikor üveges lett, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát. Tovább pirítom, majd hozzáadom a fehérbort. A bort visszapárolom, ezután következik a rizs és a tintahal tinta – alaposan összekeverem a lábas tartalmát, és ízlés szerint sózom. A rizst apránként felhúzom tengerihal-alaplével vagy vízzel, egészen addig, amíg a rizs el nem éri a megfelelő puhaságot.

A megtisztított tintahaltesteket és fejeket olívaolaj, pár gerezd zúzott fokhagyma és egy kevés friss citromlé kíséretében egy forró serpenyőbe teszem, hirtelen megpirítom, a fekete rizottó mellé tálalom, és frissen vágott petrezselymet szórok rá. A rizottó ízlés szerint kevés reszelt citromhéjjal ízesíthető.