Hirdetés
Hirdetés

"Amit felhalmozunk, abból semmit nem tudunk magunkkal vinni" – Csendes beszélgetés Csernus Imrével

2016. június 29.
Csernus doktor most tényleg belehúzott! Pár éve, mindenki nagy meglepetésére társult egy egri borászathoz. Még szinte fel sem ocsúdtunk, Egerben megnyitotta a Depresso Kávézót – amiből aztán nem olyan túl rég kiszállt -, ahol a szakma által nagyra becsült Nezvál Máté pörkölte a kávékat – többek között a hangzatos Big Blue-t, Luc Besson filmje után szabadon -, most pedig Noszvajról jelentkezik be a Csendülővel. Ami közel sem annyira egyszerű történt, mint gondolnánk. Csernus Imre mesélt a noszvaji kék-fehérről, a high end-ről, és önmagáról….a Csendülő tükréből nézve.
Hirdetés

Kezdjük Noszvajjal. Nem hagyod el Heves megyét. Először Egerben, most pedig alig valamivel arrébb nyitottál új helyet.                
Jól érzem itt magam. Magyarország legtisztább levegőjű települése az állítások szerint, valamint, legyünk egy kicsit reálisak is, nagy a turizmusa. Sok dolog van itt a környéken, ami idavonzza az embereket. De azért van személyes érintettségem is. Amikor először mentem Eger felé, Noszvajnál jobb oldalra néztem. S olyan tájat láttam, mintha Toszkánában lennék. Akkor azt mondtam, minek menjek én bárhova, amikor minden itt van, ami igazán vonz. Valamint, rájöttem arra is, hogy a hegyvidék a tenger inverze. Rengeteg hullámot lehet látni benne, amik bár zöldek és fixek, de mégis tenger-hangulatot árasztanak.
Honnan jött a név?
Csendben ülni. Másrészt, csendülhet itt bármi. A csendülés egy nagyon szép hangulatfestő szó. A csendben egy pengő hang. Ezért egy kristálytiszta, kiegyensúlyozott szépség hallható ki ebből a szóból.
De mi maga a Csendülő? Kávézó?
Egyrészt. Itt lehet ugyanis egyedül kapni a Big Blue-t. Azért hoztam létre ezt a helyet, hogy elkezdjek közösséget építeni. A közösség lényege pedig az egymásra figyelés, egymás felé kölcsönös tiszteletadás, szeretettel egymás felé fordulás legyen. Cél, hogy itt mindenki testi-lelki-szellemi és kulturális első osztályú táplálékot kapjon. A kávé és a bor nyilván adott. Aztán itt vannak a programok. Nemrég Dr. Gyarmati Andrea jött le pincérkedni. Ezek a meghívások arra lesznek jók, hogy az emberek lássák, mindenki hétköznapi ember, csak hajlamosak vagyunk misztifikálni. Van egy 150 férőhelyes színpadom, s most legutoljára Szabó Győző ugrott be beszélgetni. Nemsokára jön Szegedi Csaba, aki egy fiatal operaénekes tehetség. Ahonnan ő származik, ott van egy református lelkész, Benke András, aki a helyi iskola felújításában segít. A jótékonysági koncert egész bevétele ennek az iskolának a felújítására megy. Olyan előadókat fogok meghívni, akik hisznek abban, amit csinálnak, és ahhoz szívvel-lélekkel állnak hozzá. Valamint a környékbeli képző- és alkotóművészek kiállításai lesznek rendszeresen megrendezve. Plusz eldöntöttem, a két házban lévő összes tárgy eladó lesz. Jelképezve, hogy ahogy az élet sem állandó, úgy a tárgyak sem. Így a megvett tárgyak egy részéből újabbakat veszek, a másik részét eljótékonykodjuk. Mondjuk, vagy egy inkubátort veszek, vagy a környéken élő szegényeknek tűzifát. Igazából az adás a lényeg. Hiszen amit felhalmozunk, abból semmit nem tudunk magunkkal vinni. A tudást sem. S ezt is szeretném a Csendülőben átadni. Éttermeket is szeretnék meghívni majd egy kis kitelepülésre, egy jó happeningre. Hogy mi tehát ez az 50-60 férőhelyes Csendülő? Én, és mindazok, akikkel együtt dolgozom. Mert csak olyan dolgot tudok csinálni, amiben hiszek. Az önismereti tréningjeim is itt lesznek. Hazaérkeztem Noszvajra. Ezért lesz itt a Big Blue is. Mert az is én vagyok. S mindennek, ami igazán rólam szól, annak Noszvajon van a helye.
Miért kék-fehér a ház?
Ez a szín kombináció nem Görögországhoz köthető ám. A noszvaji kék a régi rézgáliccal való permetezés emlékét hozza vissza, aminek erős antibakteriális hatása van, így az ajtófélfát is bekenték a szúk ellen. Én nyílván egy erősebb változatát használom a színnek – persze rézgálic nélkül -, mert én az intenzív érzéseket szeretem, a fehér pedig a letisztultság szimbolikája. A hagyományok ötvöződtek a modern építészettel, és mindez a tervezők érdeme is.
kék-fehér
Mondhatjuk, hogy ez egy spirituális hely?
Mindenképp. Például nem csak a saját könyveim lesznek kint a polcokon, hanem szóltam a kiadómnak, hogy minden könyvet, ami az általam elképzelt témákhoz csatlakozhat, kiállítom a Csendülőben. Jelképezve azt, hogy Rómát is hány különböző úton lehet megközelíteni akkor, amikor azt mondjuk, hogy minden út oda vezet.
Nyáron mindenképp lesz lehetőséged ezekre. De mi lesz télen?
Télen leülünk a kályha mellé, a „spájzban”. Édesanyám Szabadkán él, és az ő házi ajvárja is ott lesz a polcon. Meg délvidéki szilvalekvár is. Itt lesz egy kis delikát rész, ahol a Csendülő brandet lehet megtalálni. Édesanyám dolgain kívül ott lesz a saját napraforgó olajunk, parajdi sónk, környékbeli kistermelők portékái. Tavaly decemberben Fonyódi Krisztiánnal nyitottunk Noszvajon egy pékséget, így télen is, ahogy nyáron is, a pékségből származó pékáruból lehet válogatni. Jó lesz ott télen is. És hogy tovább menjek, egy franchise-t is építek.
Éspedig?
Depresso lesz a neve, ami nem ugyanaz, mint a volt kávézóm Egerben, de azért egy kávézó-franchise lesz. Az országban először Egerben. Az Almagyar utcában lesz az első referenciaüzlet, és a Csendülő kék-fehér színvilágára fog alapulni az egész. Kerestem Szomolyán egy cserepest, aki kávéscsészéket készített, ahol a csésze kívül kék, belül fehér. Fontos volt számomra a környéken élő embereknek munkát adni, és az ő segítségükkel láttatni a Csendülő színvilágát és magát az egész helyet. Az új Depresso is ilyen lesz. Mosolygós hely, mint amilyen a Csendülő.
Hogy jutott ez az eszedbe?
Volt rá érdeklődés már akkor, amikor a Depresso kávézót nyitottuk. De akkor nem tudtam foglalkozni ezzel. Most csatlakozott hozzám egy profi ember, és így minden a helyére került. Azt szeretném elérni, hogy ami a nevemhez kötődik, az high end minőség legyen. De vigyázzunk, én a természetes dolgokra gondolok itt. Amit mi ma high end-nek tartunk, azok évtizedekkel ezelőtt a legtermészetesebb dolgok voltak.
Kik lesznek a franchise partnereid? Van már rá igény?
Debrecenből, Miskolcról, Nyíregyházáról és Budapestről is van már érdeklődés. És még nincs meg a franchise maga. Még minden csak kidolgozás alatt van. Őszre tervezzük az indulást, vagyis a mintabolt nyitását.
Ok, most már tényleg adott a kérdés. Hogy kerültél ennyire mélyen bele a gasztronómiába?
Egyszerűen. Ha valakit vendégül akarok látni, szeretek neki kiváló minőséget adni. Csak olyat, amit én is szívesen elfogyasztok.
De ma már csúcsminőségű termékeket lehet kapni.
Így van. A jól bevált, régi dolgokat nem szabad elfelejteni. A pékem nyolc éves kovásszal készít nem csak kenyeret, de péksüteményeket is. És ez nem mindegy.
És ki fogja ezeket árulni, illetve a vendégeket kiszolgálni?
Tudatosan válogatott emberekkel dolgozom együtt, ez egy igazi csapat. Az élet sodort össze bennünket. Ez a vonzás törvénye, a teremtő ember egy másik teremtőt vonz be. Nyáron szerdától vasárnap estig leszünk nyitva, ősztől pedig csak hétvégén. A többi napon a hely megtisztul, megnyugszik, s csak utána lehet újra nyitni.
Régóta készültél erre a helyre?
Évek óta. Csak eddig nem beszéltem róla.
Miért pont most?
Most állt össze. Ezt a házat már nagyon régóta kerestem. S mire végiggondoltam, hogy megvegyem-e, eltelt két év. Egyszer ismét erre jártam, s láttam, hogy továbbra is eladó. Akkor döntöttem úgy, itt van az a hely, ahol jól vagyok mosolygósan. Ha eljön ide valaki, ezt megérzi és ő is előbb-utóbb mosolygósan nézi egy latte-val a csodás noszvaji panorámát.
naplemente

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram