A Quintessence az elmúlt években nemcsak Magyarország, de egész Közép-Európa meghatározó pálinka és párlat megmérettetésévé nőtte ki magát, amihez nemzetközileg is felkészült, széleskörű szakmai ismeretekkel rendelkező pálinkabírálókra és értékelőkre van szükség. Takács László versenyigazgató elmondása szerint évek óta figyelik az ország legjobb pálinkabírálóinak a munkásságát, tevékenységét, majd a teljesítmények kiértékelése hívják meg bírálni a legjobbakat. A felkért bírák a beérkezett mintákat 20 pontos bírálat alapján értékelik, ahol a párlat (nem optikai) tisztaságát, a gyümölcskaraktert, a szájérzetet és a termék harmóniáját vizsgálják.
A 33 nagyaranyérmes pálinka közül a társadalmi zsűri tagjai választották ki a közönségdíjas pálinkát, ezt a címet idén a Sáppusztai Pálinkafőzde málnapálinkája kapta. A verseny abszolút győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett, míg a 28 fős nemzetközi zsűri a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkáját ítélte a legjobbnak.Vértes Tibor (Agárdi) Takács László versenyigazgatótól és Nánási Páltól veszi át a díjat
A magán és bérfőzetők között az abszolút győztes a csákberényi Pataki Attila, míg a legjobb magán és bérfőzetett pálinka címet 31 kategória győztes termék közül Pucsok Sándor szilva pálinkája érdemelte ki.
Az 1.318 nevezett és lebírált mintából 433 volt a kereskedelmi tételek száma, 552 a bérfőzők és 333 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat. A mintaszám mellett rekord hazánkban a 433 nevezett kereskedelmi tétel és az is, hogy érkezett versenyminta Magyarországon kívül Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Németországból, Lengyelországból, Törökországból és Kínából is.