Múlt héten dobtam fel a témát, amit ezúton is köszönök, hogy ilyen sokan elolvastatok! Most a folytatása következik, ötletekből ugyanis nincs hiány. Éppen az olyan helyzetek tudják kihozni az ember kreativitását, amikor egy kis leleményességre vagyunk rákényszerítve. Az olasz és a magyar konyha is tele van bravúros “kevésből is finomat” receptekkel – én most az olasz konyhából merítek. 

Olvassa el a cikk első részét is! Maradékból kincsek: olasz ételek néhány hozzávalóból – Gianni ajánlásával

Elle Hughes / Unsplash

Ha tésztakészítő kedvünkben vagyunk: maradékokból új ételt!

Egy igazi finomság készülhet, ha maradt egy kis húsos (vagy zöldséges) ragu otthon, de már nem lenne elég mindannyiunknak, vagy egyszerűen csak mást csinálnánk belőle, mint ahogyan eddig ettük. Töltsük a megmaradt ragut tésztába!

Jennifer Pallian / Unsplash

A friss, házi készítésű tésztához semmi többre nincs szükségünk, mint lisztre, tojásra és sóra. Ki finomlisztre, ki réteslisztre esküszik a tésztához, és van, aki szívesen tesz egy pici olívaolajat is bele. Házi tésztát készíteni nem nagy ördöngösség. Formázhatunk belőle recés szélű, laposabb raviolit, vagy kis kerek tortellinit,

egy főzéssel pedig akár többféle töltelékkel is készülhetnek a tészták,

ha egyszer maradékokból dolgozunk. Kerülhet bele paradicsomos húsos ragu, vagy éppen tejszínes is. Kerülhet bele hal a tonhaltól a szerdelláig, zöldségragu a gombától a cukkiniig, de ha éppen egy kis gorgonzolát találunk a hűtőben, csinálhatunk diós-gorgonzolásat is. Igazából semmi sem tilos!

Davide Ragusa / Unsplash

Nem kell mindig bonyolítani… Gondolkodjunk minimálban!

Tapasztalatom szerint ez az, ami egy kicsit távol áll a magyar gondolkodástól, de talán egyre kevésbé! Itt, Magyarországon a legtöbben “üres tésztának” titulálják az alapvető olasz tésztákat, amik szerintem isteni finomak.

Toa Heftiba / Unsplash

Friss, meleg ételt tálalhatunk az asztalra mindössze spagetti, olívaolaj, fokhagyma és egy kis petrezselyem hozzáadásával – ez az aglio e olio. Erre a fogásra még parmezán sem kell!

Eaters Collective / Unsplash

Ugyancsak tökéletes ízharmóniát alkot a spagetti (vagy fettucine, vagy farfalle) zöld pesztóval, és egy kis parmezánnal a tetején. A pesto di basilico főszereplője a bazsalikom, és Genovából eredeztetjük ezt a receptet. Nem bonyolultabb a pomodoro e basilico sem, ami szintén spagettihez vagy pennéhez illik legjobban. Ehhez persze szükséges, hogy legyen otthon bazsalikomunk: egyre többen nevelgetnek otthon növényt, vagy tartanak a fagyasztóban bazsalikomot. Olívaolaj, fokhagyma, paradicsom és bazsalikom, és kész is a klasszikus olasz tészta!

@ilpagliaccio Twitter

Színes, szabálytalan: pasta primavera

Lehet az spagetti, fettucine, tagliatelle, fusilli… Tavaszinak nevezzük, amikor minimum négyféle zöldséggel és tejszínnel készítjük. Nagyon

jól lehet hozzá improvizálni és maradékokat felhasználni.

Zöldborsó, spárga, vöröshagyma vagy póréhagyma, angol zeller, spárga, sárgarépa, cukkini, jó húsos paprika… Minél több, annál jobb, ezt igazán elrontani sem lehet.

pixabay.com

Mindent bele saláta

Pontosan a pasta primavera mintájára gondolkodhatunk salátában is, amikor a hűtőben többféle finom dolgot találunk, amik önmagukban kevésnek bizonyulnak egy étkezésre. Az alap lehet jégsaláta, madársaláta vagy vegyes saláta is, de mi olaszok, hidegen is kedveljük a tésztákat, tésztasalátákba. Friss zöldségek, vagy fagyasztóból elővett, meggrillezett zöldségek, vagy éppen, ahogyan a képen is látható, maradék mozzarella, esetleg egy kis csirkehús vagy tonhal is kerülhet a salátára. Nem kell mindig szigorú recepteket követnünk!

Toa Heftiba / Unsplash

Télen-nyáron: zöldségkrémleves

Van egy fél fej brokkolink és egy szép darab zellerünk? Máris ne érezzük úgy, hogy nincs otthon semmink! Főzzük meg őket egy kis előzőleg megfuttatott vöröshagymával és fokhagymával, ha van egy kis ízfokozómentes zöldségmixünk (bio vegetánk), azt is tegyünk bele, majd turmixoljuk le a levest. Egy kis tejszínnel még selymesebb lesz. Maradék, nem friss kenyérből piríthatunk hozzá kenyérkockákat, és kész is a zödségkrémlevesünk. Rengeteg változat működik a fokhagymakrémlevestől, a karfiolon és kukoricán át a zöldborsókrémlevesig (ami friss mentával az igazi!).

pixabay.com

A rizs a főszereplő: rizottó

Sokan azt gondolják, hogy a rizottó annál finomabb, minél több minden minden kerül bele, hús, máj és mindenféle zöldség. Pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. Titka a kerekszemű rizs és a speciális rizottófőzési technika. Az Arborio rizs itthon is rengeteg helyen kapható, de az olaszok nagy kedvence a rizsek királyának is nevezett Carnaroli, amiből szintén kiváló rizottó főzhető.

Julien Pianetti / Unsplash

Az eredmény egy szaftos egytálétel kell, hogy legyen, ami az olívaolajnak, vajnak, zöldségalaplének és fehérbornak köszönhető. Egy sima sáfrányos rizottó is kiváló lehet (ha valamilyen ételhez egyszer vásároltunk sáfrányt, valószínűleg maradt belőle!), de csak egyetlen feltét, hogy egy klasszikust mondjak, a vargányagomba is teljesssé teheti a rizottónkat.

Remélem, hogy tudtam néhány hasznos tippet adni!

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek: olaszul l’enni jó!
Legyetek jók!

Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.