Ha esetleg elsőre meghökkennék a szőlőből készült vodka hallatán, annyit megjegyeznénk, hogy a vodkát ugyan hagyományosan gabonából vagy burgonyából főzik, hivatalosan nincs megszabva, hogy miből készüljön. Bármilyen cukor- vagy keményítőtartalmú növényt fel lehet használni hozzá.
Az oroszok a búzára, a lengyelek leginkább a rozsra esküsznek, de burgonyából, illetve cukorból is készülhet vodka. A mediterrán éghajlatú, hagyományosan bortermelő országok a szőlőt is bevetik a vodkakészítésnél. A világ egyik legnépszerűbb szőlőből készült vodkája a Cîroc nevű francia márka, azonban kaliforniai, illetve ausztrál bortermelő vidékeken is foglalkoznak szőlőből készült vodkával.
A Cîroc mindössze 2003 óta van forgalomban, fagyottan szüretelt szőlőből készül, és ötször desztillálják, mielőtt palackba töltik. Sok kritikus szerint a szőlőből készült vodkának csak a marketingje jó, és valójában nem érhetnek a gabonából készült vodkák nyomába. A szőlővodka hívei pedig nem győznek áradozni az ital természetesen gyümölcsös ízjegyeiről.
Olvasta már Tatiana Petrakova vodkanagykövettel készült interjúnkat? A véremben vodka folyik – Tatiana Petrakovával beszélgettünk
A szőlőből készült vodka nemzetközi sikere láttán az úgynevezett „Vodka-öv” európai országai – vagyis Lengyelország, Finnország, Litvánia, Svédország – szorgalmazták a vodka alapanyagaira vonatkozó szabályozás szigorítását. Az Európa Parlament 2007-es rendelkezése nyomán továbbra is készülhet szőlőből vodka, azonban a gyártónak ezt a tényt az üvegen hangsúlyosan fel kell tüntetnie.