Hirdetés
Hirdetés

A szezon legérzékibb desszertje: Tonkababos csokoládétárt

SZERZŐ: Mautner Zsófia
2009. február 12.
Magunk részéről Mihályi László tonkababos csokoládétártját az elmúlt időszak egyik legjobb magyar cukrásztermékének minősítjük.
Hirdetés

Magunk részéről Mihályi László tonkababos csokoládétártját az elmúlt időszak egyik legjobb magyar cukrásztermékének minősítjük.
Ha valaki netán Valentin-napi, vagy egyéb romantikus alkalomra szánt desszertet keres, ne is gondolkozzon tovább. A Váci Desszert Szalon-ba való elzarándokolás ugyan némi logisztikai szervezést igényel, de garantáljuk, hogy egy másodpercig sem fogja senki megbánni.
A tonkabab illatos, bódító, komplex aromájú fűszer, amelyben leginkább a vanília, keserűmandula (és szerintünk némi dohány) jegyei keverednek, a csokoládéval tökéletes összhangot alkot.
Nevezett desszert egy alapvetően mandulalisztből és jó minőségű vajból készülő omlós tésztakéregből áll, amelyet selymes, tejszínes csokoládékrém tölt (ún. ganache). A krém nagyon jó minőségű tejcsokoládéból készül (Varlhona Jivara), amely magas kakaótartalma miatt intenzív csokoládé ízű (aki kóstolt már csúcsminőségű tejcsokoládét, tudja, hogy egy lapon sem lehet említeni a kommersz, agyoncukrozott változatokkal). A tonkababot ebbe reszelik. (Mihályi László elárulta, hogy a krémet előző nap bekeverik, egy éjszakát pihen, ez pedig pont elég idő arra, hogy a tonkabab íze szépen átjárja. Azokat a friss fűszereket, amelyeknek elő kell hozni az illóolajukat, és nem tesz nekik jót a hőkezelés, általában előző éjszaka tejbe, vagy tejszínbe szokta áztatni, a tonkabab esetében azonban ez nem szükséges. ) A desszert felső, fényes rétege egy ún. glacage, vagyis bevonó: ez nem csokoládéval, hanem jó minőségű kakaóporral (ill. tejszínnel és glükózsziruppal) készül. Végül a tárt tetejét pörkölt kakaóbabbal szórják meg, amelynek az a funkciója, hogy az első falatoknál a kellemes, roppanós, pörkölt ízt érezzük meg. A végeredmény mondhatni tökéletes.
Mi már indulunk is. Vigyázat, szigorúan pasizós/csajozós desszert!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram