Magunk részéről Mihályi László tonkababos csokoládétártját az elmúlt időszak egyik legjobb magyar cukrásztermékének minősítjük.
Ha valaki netán Valentin-napi, vagy egyéb romantikus alkalomra szánt desszertet keres, ne is gondolkozzon tovább. A Váci Desszert Szalon-ba való elzarándokolás ugyan némi logisztikai szervezést igényel, de garantáljuk, hogy egy másodpercig sem fogja senki megbánni.
A tonkabab illatos, bódító, komplex aromájú fűszer, amelyben leginkább a vanília, keserűmandula (és szerintünk némi dohány) jegyei keverednek, a csokoládéval tökéletes összhangot alkot.
Nevezett desszert egy alapvetően mandulalisztből és jó minőségű vajból készülő omlós tésztakéregből áll, amelyet selymes, tejszínes csokoládékrém tölt (ún. ganache). A krém nagyon jó minőségű tejcsokoládéból készül (Varlhona Jivara), amely magas kakaótartalma miatt intenzív csokoládé ízű (aki kóstolt már csúcsminőségű tejcsokoládét, tudja, hogy egy lapon sem lehet említeni a kommersz, agyoncukrozott változatokkal). A tonkababot ebbe reszelik. (Mihályi László elárulta, hogy a krémet előző nap bekeverik, egy éjszakát pihen, ez pedig pont elég idő arra, hogy a tonkabab íze szépen átjárja. Azokat a friss fűszereket, amelyeknek elő kell hozni az illóolajukat, és nem tesz nekik jót a hőkezelés, általában előző éjszaka tejbe, vagy tejszínbe szokta áztatni, a tonkabab esetében azonban ez nem szükséges. ) A desszert felső, fényes rétege egy ún. glacage, vagyis bevonó: ez nem csokoládéval, hanem jó minőségű kakaóporral (ill. tejszínnel és glükózsziruppal) készül. Végül a tárt tetejét pörkölt kakaóbabbal szórják meg, amelynek az a funkciója, hogy az első falatoknál a kellemes, roppanós, pörkölt ízt érezzük meg. A végeredmény mondhatni tökéletes.
Mi már indulunk is. Vigyázat, szigorúan pasizós/csajozós desszert!