diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Cukrászt keres a Kárpátia

Cukrászt keres a Kárpátia

Többéves referenciával, igazolt gyakorlattal cukrászt keresünk. Teljes munkaidőbe, délutáni és hétvégi munkavégzéssel is. »

Wang Mandarinja

Wang Mandarinja

Wang új helyet nyitott Mandarin néven. A bisztró a Pilvax közben talált otthonra. »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

L’Alexandrin: pasztel és terroir

L’Alexandrin: pasztel és terroir

A L'Alexandrin a lyoni hagyományok lágy, de tisztelettudó, mégis rafinált megújítójaként pozicionálja magát. »

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Az étterem alóságos intézménye a városnak, a lyoni gasztronómiának. »

Mére Brazier: az anyák főztje

Mére Brazier: az anyák főztje

A legkiérleltebb formában képviselik a lyoni lényeget, az egyszerű és tökéletesen kiegyensúlyozott ízű ételeket. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
A Costes után az Onyx is 1 csillagos

Tavaly a Costesnek köszönhetően kipipálhattuk az első hazai Michelin-csillagot. Evés közben jön meg az étvágy. Az idei Main Cities of Europe című kiadványban még egy éttermünk mellett szerepel 1 csillag: ez a hely az Onyx.

A Costes után az Onyx is 1 csillagos

A Costes után az Onyx is 1 csillagos

2010-ben megtört a jég és a világ egyik legismertebb étteremkalauza, a Michelin csillagot osztott egy hazai étteremnek, a Costesnek. Volt is nagy öröm, a Vörös Kalauz a döntéssel legitimálta azokat a hangokat (köztük minket is), amelyek kisebbfajta magyarországi gasztroforradalomról beszéltek az elmúlt években és a szélesebb közvéleményt is kíváncsivá tette a "szcénára". Az i-re felkerült a pont, de vajon tovább bővülhet a csillagos éttermek köre és az elismerés hatására jelentős forgalomnövekedést regisztráló Costes akár megszerezheti a második csillagját is? – a mámoros pillanatok utáni első tárgyilagosabb értékelésekben már ez is megfogalmazódott.

Az utóbbi kérdést a Ráday utcai étterem tulajdonosának is feltettük, amikor a Gault Millau Österreich 2011 kiadványban a Costes neve mellett 3 sapka szerepelt (amit 2 Michelin-csillagra szoktak „lefordítani/konvertálni”). Gerendai akkor azt felelte: nem gondolja, hogy a Michelinnél már rögtön 2011-ben sikerülne „megugraniuk a második csillagot”, de megtatani is nagy eredmény lenne azt.

Ahogy azt az időközben a Main Cities of Europe főszerkesztői székétől elbúcsúzott Derek Bulmer tavaly nekünk elmondta, 2010-ben több étterem is rendkívül közel állt a Michelin-csillag megszerzéséhez és őket (is) alaposan és gyakran vizsgálták, így talán nem túlzás azt mondani, hogy a szakma és a közönség joggal reménykedett egy újabb csillagban.

Mely éttermek jöhettek szóba? Ha csak a 2010-es kiadvány eredményeit nézzük, 4 Bib Gourmand díjat osztottak (Arcade, Csalogány 26, Bock és 21) és további 15 éttermet, köztük többek mellett a Babelt, az Onyxot, az Alabárdost, a Fausto’s-t szerepeltették a kiadványban. A nagy vetélytárs, a Gault Millau is többé kevésbé hasonló képet festett a hazai színtérről. De, hogy tényleg kap-e valaki csillagot 2011-ben, arra március 16-ig kellett várni, amikor is megjelent a Main Cities of Europe.

A Gerbeaud-ház kulináris zászlóshajójával, a nemrég átalakuláson átesett Onyx-szal kapcsolatba régóta tartja magát a vélemény, hogy nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a csillagok világában, a kollégák is nagyra tartják azt a munkát, ami az étteremben zajlik. Ezt ismerték el most a Michelinnél 1 csillaggal. Az étterem csendes, de annál eredményesebb, a minőség mellett elkötelezett gasztronómia teljesítménnyel bír, korszerűsített magyar és nemzetközi fogások által ihletett ételkreációk jellemzik a Szulló Szabina és párja, a többszörös Hagyomány és Evolució győztes Széll Tamás által vitt konyhát. A Costes maradt 1 csillagos és a Bib Gourmand díjas éttermek száma sem bővült: a Michelin szerint továbbra is az Arcade-ban, a Csalogány 26-ban, a Bockban és a 21-ben lehet jó ár-érték arányban enni.

A Michelinről bővebben itt írtunk.


Címkék: Costes, Michelin, Csalogány 26, Bock Bisztró, Onyx, Fausto, Babel, Alabárdos, Arcade, 21 magyar vendéglő, Szulló Szabina, Széll Tamás, Gault Millau
« Vissza a Hírek rovatba

Norvégiáé az elsőség, a második USA, svéd harmadik hely a Bocuse-ön. 2013 után megint miénk a legjobb poszter. »

Diákokkal beszélgettünk a Bocuse d’Or kapcsán a szakácsszakma mai helyzetéről, a motiváltságról, a szenvedélyről és a szakma iránti elkötelezettségről, valamint a harmadik commis-k szerepéről Molnár Gáborék felkészülése alatt. »

Szerintünk Kenczler Márton készíti itthon a legjobb plakátokat. Tavaly is kérdeztük a Bocuse-művek kapcsán, idén is megtettük. Kértük, hogy legyen tömör. Szerettük, amiket mondott. »


4 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
4. azatoth
03/17 - 20:55:18

Talán 3 éve lehetett, hogy ott vacsoráztam, egy barátom jóvoltából. Lenyűgöző volt minden tekintetben. A hurka és a tekenőháti merlot nem megy ki a fejemből azóta sem. Szóval vissza kéne látogatni, azt csiripelik érdemes... :)

hasznos (368) | haszontalan (309) | sértő
3. robull
03/16 - 14:52:00

Igaz, hogy még nem voltam ott , de csak gratulálni tudok!!!! A magyarok elérték, hogy igazán Magyar Michelint kaptak!!!!!!!

hasznos (348) | haszontalan (341) | sértő
2. azatoth
03/16 - 11:09:21

Mellé kínálok egy redukált, koncentrált, gazdag és őszinte gratulát.

hasznos (340) | haszontalan (318) | sértő
1. wiszki
03/16 - 10:03:28

Gratulálunk! Ez igazán nagyszerű hír!!!

hasznos (335) | haszontalan (339) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

Ted Aprajev lyoni kalandjai közül természetesen a piac sem maradhatott ki. A szerző saját bevallása szerint jószerivel minden lyoni „disznóságot” felfalt, a tenger nemes gyümölcseitől sem tartóztatva magát, így aznap este már igen elnehezülve érkezett a Leon de Lyon étterembe. »

Quenelles

Quenelles

Ezúttal Paul Bocuse receptje szerint: borjúból

Az emblematikus lyoni ételek szinte egyetlen halalapú képviselője a csukagaluska, vagyis a quenelles de brochet. »

Sashal sáfránnyal

Sashal sáfránnyal

Szemérmes lyoni halassal bontottunk

A croix rousse-i halasnál végigkövettük a sashal tisztítását és előkészítését, majd főztünk. »

Mangalica kocsonya

Mangalica kocsonya

Bocuse D’Or-inspiráció és főhajtás a 2013-as döntő tízedik helyezettje, Széll Tamás előtt. »

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

"Az adrenalin szint felfog menni, az biztos, de ez engem csak pozitívan befolyásol." »

A németországi hétköznapok

A németországi hétköznapok

"Sokan teljesen őrültnek gondoltak, hogy azt az egészet, amit itthon eddig sikerült felépíteni, hirtelen felrúgom." »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink