diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
A Costes után az Onyx is 1 csillagos

Tavaly a Costesnek köszönhetően kipipálhattuk az első hazai Michelin-csillagot. Evés közben jön meg az étvágy. Az idei Main Cities of Europe című kiadványban még egy éttermünk mellett szerepel 1 csillag: ez a hely az Onyx.

A Costes után az Onyx is 1 csillagos

A Costes után az Onyx is 1 csillagos

2010-ben megtört a jég és a világ egyik legismertebb étteremkalauza, a Michelin csillagot osztott egy hazai étteremnek, a Costesnek. Volt is nagy öröm, a Vörös Kalauz a döntéssel legitimálta azokat a hangokat (köztük minket is), amelyek kisebbfajta magyarországi gasztroforradalomról beszéltek az elmúlt években és a szélesebb közvéleményt is kíváncsivá tette a "szcénára". Az i-re felkerült a pont, de vajon tovább bővülhet a csillagos éttermek köre és az elismerés hatására jelentős forgalomnövekedést regisztráló Costes akár megszerezheti a második csillagját is? – a mámoros pillanatok utáni első tárgyilagosabb értékelésekben már ez is megfogalmazódott.

Az utóbbi kérdést a Ráday utcai étterem tulajdonosának is feltettük, amikor a Gault Millau Österreich 2011 kiadványban a Costes neve mellett 3 sapka szerepelt (amit 2 Michelin-csillagra szoktak „lefordítani/konvertálni”). Gerendai akkor azt felelte: nem gondolja, hogy a Michelinnél már rögtön 2011-ben sikerülne „megugraniuk a második csillagot”, de megtatani is nagy eredmény lenne azt.

Ahogy azt az időközben a Main Cities of Europe főszerkesztői székétől elbúcsúzott Derek Bulmer tavaly nekünk elmondta, 2010-ben több étterem is rendkívül közel állt a Michelin-csillag megszerzéséhez és őket (is) alaposan és gyakran vizsgálták, így talán nem túlzás azt mondani, hogy a szakma és a közönség joggal reménykedett egy újabb csillagban.

Mely éttermek jöhettek szóba? Ha csak a 2010-es kiadvány eredményeit nézzük, 4 Bib Gourmand díjat osztottak (Arcade, Csalogány 26, Bock és 21) és további 15 éttermet, köztük többek mellett a Babelt, az Onyxot, az Alabárdost, a Fausto’s-t szerepeltették a kiadványban. A nagy vetélytárs, a Gault Millau is többé kevésbé hasonló képet festett a hazai színtérről. De, hogy tényleg kap-e valaki csillagot 2011-ben, arra március 16-ig kellett várni, amikor is megjelent a Main Cities of Europe.

A Gerbeaud-ház kulináris zászlóshajójával, a nemrég átalakuláson átesett Onyx-szal kapcsolatba régóta tartja magát a vélemény, hogy nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a csillagok világában, a kollégák is nagyra tartják azt a munkát, ami az étteremben zajlik. Ezt ismerték el most a Michelinnél 1 csillaggal. Az étterem csendes, de annál eredményesebb, a minőség mellett elkötelezett gasztronómia teljesítménnyel bír, korszerűsített magyar és nemzetközi fogások által ihletett ételkreációk jellemzik a Szulló Szabina és párja, a többszörös Hagyomány és Evolució győztes Széll Tamás által vitt konyhát. A Costes maradt 1 csillagos és a Bib Gourmand díjas éttermek száma sem bővült: a Michelin szerint továbbra is az Arcade-ban, a Csalogány 26-ban, a Bockban és a 21-ben lehet jó ár-érték arányban enni.

A Michelinről bővebben itt írtunk.


Címkék: Costes, Michelin, Csalogány 26, Bock Bisztró, Onyx, Fausto, Babel, Alabárdos, Arcade, 21 magyar vendéglő, Szulló Szabina, Széll Tamás, Gault Millau
« Vissza a Hírek rovatba

A rovarevés a világ számos országában bevett gyakorlat, gazdaságilag fenntartható, egészséges modell, borzasztó rossz marketinggel. Pedig az entomofágia roppant előnyös elfoglaltság: a rovarok zsír-és fehérjetartalma igen magas, ökológiai lábnyomuk elhanyagolható a vágóállatokéhoz képest, ezen túl pedig kis helyen tenyészthetőek és megfelelően szaporák is »

Űrtechnológia a konyhában

Az idén januárban megrendezett CES elektronikai vásáron mutatták be az első kereskedelmi forgalomba kerülő, kimondottan édességkészítésre alkalmas 3D nyomtatókat, a ChefJet két típusát. Ennek kapcsán azt latolgattuk, hogy milyen lehetőségek vannak az ételnyomtatásban, összeszedtük, hogy milyen jelentősebb szereplők fejlesztik a technológiát, és megmutatjuk azt is, hogy a macisajt nyomtatás egy kiváló gasztronómiai önismétlés, amiről még a gépnek is van véleménye. »

A Felelős Gasztrohős az energiahatékonyságot veszi célba

Az éttermet, kávézót, vagy egyéb vendéglátóhelyet vezetők mellett valószínűleg azok is egyetértenek a címben szereplő állítással, akiknek az otthonában valaha járt már vendég. A vendéglátás bizony sok energiát igényel a házigazdától, hiszen nem csupán arról a néhány óráról van szó, amíg a látogatók nálunk tartózkodnak, hanem az előtte lévő készülődésről és főzésről, és persze az utána következő rendrakásról, mosogatásról, üvegvisszaváltásról. »


4 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
4. azatoth
03/17 - 20:55:18

Talán 3 éve lehetett, hogy ott vacsoráztam, egy barátom jóvoltából. Lenyűgöző volt minden tekintetben. A hurka és a tekenőháti merlot nem megy ki a fejemből azóta sem. Szóval vissza kéne látogatni, azt csiripelik érdemes... :)

hasznos (211) | haszontalan (170) | sértő
3. robull
03/16 - 14:52:00

Igaz, hogy még nem voltam ott , de csak gratulálni tudok!!!! A magyarok elérték, hogy igazán Magyar Michelint kaptak!!!!!!!

hasznos (203) | haszontalan (189) | sértő
2. azatoth
03/16 - 11:09:21

Mellé kínálok egy redukált, koncentrált, gazdag és őszinte gratulát.

hasznos (192) | haszontalan (185) | sértő
1. wiszki
03/16 - 10:03:28

Gratulálunk! Ez igazán nagyszerű hír!!!

hasznos (184) | haszontalan (184) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink