Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Tesztek
Ebben a rovatunkban étteremkritikáinkat olvashatja.
A tesztelés szempontjairól és módszertanáról itt talál információt
ÖSSZES TESZT | A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
Bal parti ínyencek….

Ha szigorúan vesszük, akkor Buda is a Dunántúlon van, szóval a bal parton, ahol Székesfehérvár is. A koronázó városban pedig ott van a 67 étterem, amely előkelő helyet szerzett teljesítményével az ínyencek körében. Ezt csak azért jegyzem meg, mert a Brúnó - én csak így hívom - szintén Herczeg Zoltán kreációja, akinek immáron két étterme van, anélkül, hogy átkelt volna a Dunán. Kétségtelen tény, hogy a budai oldal amúgy kevésbé jeleskedik kiemelkedő teljesítményű éttermekkel, pedig a lankás hegyoldalakba torkolló budai utcák vonzereje nem kérdőjelezhető. Valahogy mégis úgy alakult, hogy a jobb parton, a pesti oldalon nyílnak a divatosabb éttermek. De, hogy azonnal ellent is mondjak ennek a gondolatnak, ha számba veszem az utóbbi idők budai nyitásait, akkor nem is olyan rossz az arány. »

Az utóbbi időben egy-egy budapesti, vagy vidéki étterem kapcsán gyakran elragadtak várostörténeti legendák vagy némelykor az utca névadójának életrajzi adatai. Úgy éreztem, hogy, ha többnyire véletlen generálta is az összefüggéseket, mégis lehet valami sorsszerűség abban, ahogy egy-egy vendéglő megtalálja a helyét a városi szövevényben. Hangsúlyozom, csak egy érzésről van szó, az esetek többségében semmilyen valós összefüggés nem bizonyítható, mindazonáltal személyes küldetésemnek tartom, hogy amatőr régészként kapirgáljam a felszínt, hátha a mélyebben elhelyezkedő rétegek feldobnak valami kincset, ami új megvilágításba helyezi a kissé egysíkú jelent. »

A „hullámzó” kifejezés is csak bók lenne a teljesítményre

Budapest egyik legrégibb étterme a Városligetben található, az Állatkert és a patinás Gundel szomszédságágban. A belső régi idők bisztró hangulatát idézi, szebb napokat látott kerthelyiséggel. A Bagolyvár szinte mintha a Gundel étterem magára hagyott mostohatestvére lenne. Ezt a a személyzet motiválatlansága is alátámasztani látszik. A felszolgálók korrekten, de fásultan végzik a dolgukat és nem könnyű mosolyt csalni az arcukra. A konyhában ennél lényegesen rosszabb a helyzet. A szezonalitást teljesen figyelmen kívül hagyó étlapon sok régi és soha nem volt klasszikus is megtalálható, elég borsos áron. A helyzetet csak rontja a kivitelezés alacsony minősége. Közönsége főként turistákból és üzletemberekből áll. »

avagy egy kis aktuális húsológia…

Gyanútlanul kanalazgatom a karalábékrém levesem a városligeti Rotisserie étterem teraszán, ami tudvalevő, hogy a Robinson étteremre ráépített önálló egység, azonos tulajdonossal. Innen nézve a tó, ha lehet még vonzóbb, a hajladozó fűzfák felülről nézve, mintha kalaplengetve bókolnának egy képzeletbeli nőszemély előtt. A belsőtérben nyers erő, némi keleties felütéssel, minimál design, tágasság, és egy gyönyörű, ámbátor korhadt 4 evezős kielboat, meg egy stevensoni kincsesláda, ez minden, ami elsőre feltűnik. Nem véletlen, mert ami inkább szemet gyönyörködtető, ha nem is natúr tárgyiasságában, de a várható belőle származó eredményt illetően annál inkább, az egy manapság kultikusnak mondható sütőeszköz: a JOSPER. »

Debrecenbe kéne menni!

Szentendre szívében, az óváros forgatagában, irigylésre méltó helyen fekszik az étterem. Egy karnyújtásra van innen minden, ami meghatározó történelmi és kulturális öröksége a városnak, akárha mondjuk Firenzében lennénk. Nem is olyan régen még kifejezetten jónevűnek számított a Kereskedőház, jókezű séffel, elhivatottsággal, szép reményekkel. Merre lehetnek most ezek a szép remények? Ádám Csaba távozása után távolabbinak tűnik a beteljesülés... »

Kultikus ételek a Nagyvásárcsarnok mögött

A kacsaburger után a kacsakolbász is kultikus státuszt ért el a Nagyvásárcsarnok mögötti borvendéglőben, így titkosított a receptje. Szerencsére bármikor meg lehet kóstolni és érdemes is gyakran látogatni a helyet. »

A Tigris egy belvárosi kis utcában található, nevét a valaha itt működő elegáns Tigris Szállóról kapta. Az étterem nagypolgári hangulatú belsőterébe lépve azonnal egyértelművé válik, hogy a borokra nagy hangsúlyt fektetnek. Asztali lámpák, bortárolók és egy antik pult határozza meg az étteremet. »

A tulajdonosok annak idején egy magyaros-franciás éttermet álmodtak meg – a francia bisztrók hangulatával Budapest belvárosában. Olyan ételeket képzeltek el, amelyekben a magyar konyha klasszikus ízei jelennek meg egy kicsit másképp, francia zamatokkal. Öt éve működik a Borssó, ami már önmagában is szép teljesítmény – és jelzi, hogy erre a vonalra szüksége van az étterembe járó közönségnek – még ha itt-ott azért jót tenne neki a kevesebb néha több elv alkalmazása. »

Minek is nevezzelek?

Tokaj környékére, a régióba mindig nagyon jó kirándulni. Még akkor is, ha Budapestről nézve (ez most egy önkényes és nem fix nézőpont) autózni is kell érte jócskán. A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. Csárdaként, halászcsárdaként is találkozhatunk vele, önmagát viszont étteremként és bisztróként aposztrofálja. Jó lenne eldönteni, melyik a helyes irány, mert most mintha több lenne az útvesztő a kelleténél. »

Esztétika és ízharmónia

Saját meghatározása szerint működésében egy francia bisztró és egy mai magyar kortárs családi étterem ötvözeteként képzeli el magát a hely és annak tulajdonosai. Ez pedig egyáltalán nem tévképzet: példa erre az immár három éve tartó töretlen siker. Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Első benyomás...sokadszorra

Nem a múlton siránkozni tértünk be újra a Robinsonba, hanem, hogy rácuppanjunk az újmódi konyhára. Mert itt is váltás történt: talán időközben az avant-garde hév kihűlt, megfakult, de hát a Robinson nem volna Robinson, ha sokáig tűrné, hogy nem az élvonalhoz tartozik. Két ifjú titán, Varga Roland és Hadzsala Krisztián vette kézbe a dolgokat, miközben a hely is bővült, szépült. »

Első benyomás

Vannak jó éttermek és rosszak, vannak drágák és olcsók. Köztük sok átmenet. Hogy melyikbe érdemes menni, abban segít az étteremkritikus, aki azt is tudja, hogy a fentieken túl vannak könnyen tesztelhető éttermek és vannak nehéz megbízások. Kétségtelenül ebbe az utóbbi kategóriába tartozik az Andrássy út egyik viszonylag új szerzete, a brazil konyhát népszerűsítő Casabrasil. »

A Klassz jó vendéglő, de nem elég jó. A zene egy kicsit hangos, a pincérek figyelmetlenek, a teríték, evőeszközök kissé viseltesek. A tér szűk, foglalni nem lehet, így vagy van hely, vagy nincs. Bár sincs, ahol nyugodtan lehetne várakozni, áldogálni szűkös, nyáron jobb, mert ki lehet menni a gyönyörű Andrássy útra, télen kellemetlenebb lehet. »

Quadratura circuli

Vagyis adott kör területével egyenlő területű négyzet szerkesztése, de a pi transzcendens mivolta okán lényegében megoldhatatlan feladat, bár sokan és sokféleképpen próbálkoztak már vele. Mondhatni a feladat megoldása nem is igazán fontos, tudományos jelentősége csekély. Szimbolikus értelemben persze más tészta. A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. »

Nyugati színvonal

Ha lenne ár-érték arány alapján vezetett listánk, akkor a nU biztosan előkelő helyen lenne. Igazi modern bisztró, rendkívül igényes konyhával, délben kifejezetten jutányos árú, szűkített választékú menüvel, este pedig szintén megfizethető nagyétlappal. Igényes alapanyagok, izgalmas ízkombinációk, semmi fakszni, maga a praktikum. »

A budai Vár szívében, a Hilton szállóval szemben található bisztró. Az étterem kellemes, nagy bárpulttal és több részből álló, jól kialakított belsővel rendelkezik. Visszafogott, de otthonos. Az egyébként udvarias felszolgálók angolul szólítanak meg, de legalább nem csalódottak a magyar szó hallatán. »

Orosz bisztró menü

„Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban” »

Dunáról fúj a szél…- Első benyomás

Az ÉS bisztró teraszán ülünk, a könnyed fuvallatok felszárítják örömkönnyeinket, amelyek azon alkalomból törtek elő, hogy végre rendes, igazi tányérhúst tudunk enni Budapesten. »

Tiszavirág az örökkévalóságnak - Első benyomás

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Oldalak:  |  | 2 | | | | | | | | |

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink