Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      

A legjobb reggeli Budapest szívében

A legjobb reggeli Budapest szívében

Szerintünk

Ki ne érzett volna már úgy hosszú lustálkodás után szombat vagy vasárnap reggel, hogy minden vágya egy napsütötte, kellemes teraszon a város szívében olasz kávé, frissen facsart narancslé és vajas croissant mellett folytani a napot? Nemrég egy ilyen hétvégén a Budapest Bisztróban jártunk, mely csaknem egy éve várja különlegesen széles reggeli kínálatával hozzánk hasonlóan hedonista vendégeit. »

Foodstock Szatmárban

Foodstock Szatmárban

avagy itt a Panyolafeszt

Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a Panyolafeszt, és a recept egyszerűbb, mint gondolnád. Kell hozzá jó sok szilva (lekvár, vagy pálinka - ki mit szeret), aztán egy csipet nyár, némi vadregényes, érintetlen táj, sok-sok zene és persze jó társaság. Panyola környékén ezekben nincs hiány. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Tesztek
Ebben a rovatunkban étteremkritikáinkat olvashatja.
A tesztelés szempontjairól és módszertanáról itt talál információt
ÖSSZES TESZT | A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
Első benyomás

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

A Bazilika előtti tér oldalában levő modern minimalista étterem falait hentesüzletet idéző fehér csempe borítja, díszhelyen áll a Josper grillsütő. A séf Takács Lajos, akinek a neve jól ismert a város ínyencei előtt. A Gold bisztró és az Olmipia is kultikus hellyé vált ténykedése alatt, és legnagyobb erénye mindig az volt, amit itt is kamatoztat: a hús ismerete és tisztelete, a családjában generációk alatt felhalmozott hentes-tudás perfekcionista bemutatása. A bisztrós étlap sok különleges és egzotikus ételt is kínál magasabb árkategóriában, de délben három fogás 3000 Ft alatt megúszahtó a napi ajánlatból, így az egyik legjobb ár/érték arányú üzleti ebéd a városban. Igaz a méretes adagok a délutáni munkatempót erősen visszavethetik. A szervíz gyors, szakszerű és üdítően jókedélyű. »

Nem véletlenül annyi ember törzshelye...

A főváros egyik legnépszerűbb kávézó, reggeliző és találkahelye, hangulatos belsővel, árnyas terasszal a pesti Broadway szívében. Étlapja különösebb koncepció nélkül összeválogatott magyar és nemzetközi fogásokból áll és változatos szezonális heti ajánlatokkal bővített. A hangulat otthonos, amihez figyelmes és kedves felszolgálás társul. Megbízható, egyenletes minőség és jó ár-érték arány jellemzi. nem véletlenül vált annyi pesti törzshelyévé. »

Első benyomás

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról. Egy olyan bisztró, ami több akar lenni. A séf csúcsgasztronómiai aspirációiból sokat profitál a vendég is, de ebben a műfajban nehezebb megfelelni a gyorsaság, pontosság és a kedvező ár követelményeinek. Ha a konyha kicsit lazítana, egyszerűsítene, talán több lehetőség volna a szezonális alapanyagok beépítésére, és a környékbeli termékek felkutatására is. »

Első benyomás

Érdekes a helyszínválasztás: a IX. kerület rehabilitált részén egy elegáns, környezetétől teljes mértékben elütő éttermet nyitni merész vállalkozás. Kíváncsian várjuk, mit tartogat számunkra a honlapja alapján oly ígéretes Petrus Restaurant. Nagyon egyszerű, ugyanakkor erős, magabiztos mottót választott a tulajdonos-séf Feke Zoltán: “a mi előnyünk az, hogy tudunk főzni.” Lássuk, így van-e! »

Kenyérszerelem, fantázia

Két csavart márványoszlop minden erőlködés nélkül tartja a freskóval díszített boltozatos mennyezetet. Ez a mondat csak halvány árnyéka annak a látványnak, amit az érzékeknek be kell fogadnia belépve a New York Palota Salon éttermébe. Az amúgy is eklektikus, olasz reneszánszt idéző New York Palota tereitől üvegajtóval leválasztott Salon étteremben, ha lehet még fokozottabban jelenik meg ezt a pompázatos stílus. Az ökrösszekér méretű muránói csillár fényénél a Salon diszkrét termeiben uralkodó belsőépítészeti fantáziához méltó kulináris műhely működik. »

Nehezen megbocsájtható helyszínen működik Budapest egyik legjobb japán étterme. Nem is bocsátunk meg neki soha, mégis rendszeresen elzarándokolunk és egy zen buddhista szerzetes nyugalmával nem rendelkezve tudjuk nem elviselni a zarándokút nyűgét. A visszaúton viszont még mindig meditálva az ételekről egy kicsit mégis megnyugszunk, újra és újra elhatározzuk, hogy nekivágunk az Útnak. »

Aprajev liba-, és báránynapot tart

Nem tagadom, Litauszki konyhája csábított. Az is tény, hogy nekem történetem van Litauszkival, akár nevezhetjük elfogultságnak is. »

Valamiért mindig a Sushiálmok jut eszembe a budai pincehelyiségbe lépve. A tulajdonos, Sachi Okuyama pont olyan csendesen, fegyelmezetten, figyelmesen viselkedik mindig, mint Jiro Ono a világ legjobb sushi mestere. A párhuzam már csak azért is áll, mert Nobu ide, Nobu oda, Budapest egyik legjobb sushi mestere az Okuyama no Sushiban dolgozik. »

Még mindig nyerő szám

A tulajdonos olyan magyar éttermet szeretett volna létrehozni, amely visszaadja az elfeledett és hiányzó „Szindbádos” gasztronómiai élményt, de mindezt originálisan és újszerűen. Az elgondolást sikerült megvalósítani: békebeli magyar konyha 21. századi módon, minden eredeti hagyományos ízt koncentráltan megőrizve, a legjobb alapanyagokból elkészítve, új technikák és eljárások alkalmazásával. Mindezt a város egyik legszebb helyén, a Várban. »

A hömpölygő diszkontgulyás folyamtól alig két sarokra itt valódi jófajta gulyás kapható, és a bennfentesek tudni vélik, hogy ebben a térben, de mégis attól elválasztva nyílik hamarosan az újragondolt Bábel étterem. »

Kis-Olaszország a téren

Olasz éttermet csak teljes következetességgel szabad vinni. Minden általján, vagy magyarosított fogást száműzni, következetesen törekedni az olasz receptekre, elkészítési módra, alapanyagokra, és ami még fontosabb, a jó értelemben vett olasz konyhai gondolkodásra. »

Ajánlott desztináció

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

A Café 57 évek óta szinte egymaga látja el a Rózsadombon az igényesebb és pénzesebb üzleti és családi étkezési igények kielégítését. Már reggel 8-tól színvonalas reggelik várják a Domb időnként magamutogatóan motorizált közönségét. Nagyon figyelmes, gyors kiszolgálás, jó időben tágas terasz. Igazán nemzetközi konyha a mediterrántól a magyaron át, erős távol-keleti beütésekkel. Ha nem a Rózsadomb tetején lennénk, akkor túlárazottnak mondanánk a helyet. Így csak tájjellegűnek. »

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Bal parti ínyencek….

Ha szigorúan vesszük, akkor Buda is a Dunántúlon van, szóval a bal parton, ahol Székesfehérvár is. A koronázó városban pedig ott van a 67 étterem, amely előkelő helyet szerzett teljesítményével az ínyencek körében. Ezt csak azért jegyzem meg, mert a Brúnó - én csak így hívom - szintén Herczeg Zoltán kreációja, akinek immáron két étterme van, anélkül, hogy átkelt volna a Dunán. Kétségtelen tény, hogy a budai oldal amúgy kevésbé jeleskedik kiemelkedő teljesítményű éttermekkel, pedig a lankás hegyoldalakba torkolló budai utcák vonzereje nem kérdőjelezhető. Valahogy mégis úgy alakult, hogy a jobb parton, a pesti oldalon nyílnak a divatosabb éttermek. De, hogy azonnal ellent is mondjak ennek a gondolatnak, ha számba veszem az utóbbi idők budai nyitásait, akkor nem is olyan rossz az arány. »

Az utóbbi időben egy-egy budapesti, vagy vidéki étterem kapcsán gyakran elragadtak várostörténeti legendák vagy némelykor az utca névadójának életrajzi adatai. Úgy éreztem, hogy, ha többnyire véletlen generálta is az összefüggéseket, mégis lehet valami sorsszerűség abban, ahogy egy-egy vendéglő megtalálja a helyét a városi szövevényben. Hangsúlyozom, csak egy érzésről van szó, az esetek többségében semmilyen valós összefüggés nem bizonyítható, mindazonáltal személyes küldetésemnek tartom, hogy amatőr régészként kapirgáljam a felszínt, hátha a mélyebben elhelyezkedő rétegek feldobnak valami kincset, ami új megvilágításba helyezi a kissé egysíkú jelent. »

A „hullámzó” kifejezés is csak bók lenne a teljesítményre

Budapest egyik legrégibb étterme a Városligetben található, az Állatkert és a patinás Gundel szomszédságágban. A belső régi idők bisztró hangulatát idézi, szebb napokat látott kerthelyiséggel. A Bagolyvár szinte mintha a Gundel étterem magára hagyott mostohatestvére lenne. Ezt a a személyzet motiválatlansága is alátámasztani látszik. A felszolgálók korrekten, de fásultan végzik a dolgukat és nem könnyű mosolyt csalni az arcukra. A konyhában ennél lényegesen rosszabb a helyzet. A szezonalitást teljesen figyelmen kívül hagyó étlapon sok régi és soha nem volt klasszikus is megtalálható, elég borsos áron. A helyzetet csak rontja a kivitelezés alacsony minősége. Közönsége főként turistákból és üzletemberekből áll. »

avagy egy kis aktuális húsológia…

Gyanútlanul kanalazgatom a karalábékrém levesem a városligeti Rotisserie étterem teraszán, ami tudvalevő, hogy a Robinson étteremre ráépített önálló egység, azonos tulajdonossal. Innen nézve a tó, ha lehet még vonzóbb, a hajladozó fűzfák felülről nézve, mintha kalaplengetve bókolnának egy képzeletbeli nőszemély előtt. A belsőtérben nyers erő, némi keleties felütéssel, minimál design, tágasság, és egy gyönyörű, ámbátor korhadt 4 evezős kielboat, meg egy stevensoni kincsesláda, ez minden, ami elsőre feltűnik. Nem véletlen, mert ami inkább szemet gyönyörködtető, ha nem is natúr tárgyiasságában, de a várható belőle származó eredményt illetően annál inkább, az egy manapság kultikusnak mondható sütőeszköz: a JOSPER. »

Debrecenbe kéne menni!

Szentendre szívében, az óváros forgatagában, irigylésre méltó helyen fekszik az étterem. Egy karnyújtásra van innen minden, ami meghatározó történelmi és kulturális öröksége a városnak, akárha mondjuk Firenzében lennénk. Nem is olyan régen még kifejezetten jónevűnek számított a Kereskedőház, jókezű séffel, elhivatottsággal, szép reményekkel. Merre lehetnek most ezek a szép remények? Ádám Csaba távozása után távolabbinak tűnik a beteljesülés... »

Oldalak:  |  | 2 | | | | | | | | |

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink