Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Felejthetetlen Húsvét vasárnapi büféebéd, hatalmas csokinyuszi és az elmaradhatatlan francia piaci hangulat Jeremy Cayron főszakács ajánlásával! »

Kulináris randevú

Kulináris randevú

8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés = mini SVÉT!

2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor. A Hú!SVÉT fantázianevű kétnapos gasztroünnepnek ezúttal Palkonya és a vele szomszédos Villány ad otthont. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Nespresso

Nespresso

A megszokott minőség a HoReCa-ban is

A Nespresso kapszulás rendszereit azért fejlesztette, hogy az olasz kávézókból jól ismert eredeti espresso minőséget otthoni vagy üzleti környezetben is megkaphassák a fogyasztók. Itthon még kevéssé elterjedt, de Nyugat-Európában előszeretettel használják a Nespresso üzleti fogyasztásra szánt gépeit, kávéit irodai környezetben, illetve a HORECA szektorban »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Első benyomás:<br> Ürömi Hütte

Azt hiszem, szerencsésnek mondhatom magam, hogy életem korábbi hüttéi meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát, mert akkor biztosan még kevesebbet síeltem volna, ha egyáltalán...

Teszt: Olimpia

Az Alpár utcai bisztróban megtaláltuk a bizonyítékot közép-ázsiai eredetünkre. Van remény, ha így folytatjuk talpra állhat a magyar konyha, ázsiai gyökereinkhez kell csak visszatérnünk.

A 3D nyomtató az új mikró?
Űrtechnológia a konyhában
2014-04-11 07:51:11

Thai újév a Buddha Bárban

Thai újév a Buddha Bárban

A Buddha Bárban, ahol a fúziós ázsiai konyha dominál, most a thai újév alkalmából thai gasztronómiai hét veszi kezdetét. Április 13-án kezdődik a három napos gasztro-ünnep. »

2014-04-09 07:05:49

Málta ízei

Málta ízei

“Minden kőben benne van a szobor, csak a felesleget kell lefaragni róla”- mondta a Mester, amikor megkérdezték, hogyan tudott tökéletes alakú szobrot faragni abból a ménkű nagy, de selejtes Carrara-i márványból. A többi már jött magától és egy csodájára járt Dávid lett belőle. Selejtesből ideális, az önmeghaladás egyik legszebb iskolapéldája a boldogságkeresés rögös útján. »

2014-03-08 07:53:01

Teszt: Laci! Pecsenye?

Teszt: Laci! Pecsenye?

A séf Takács Lajos, akinek a neve jól ismert a város ínyencei előtt. A Gold bisztró és az Olmipia is kultikus hellyé vált ténykedése alatt, és legnagyobb erénye mindig az volt, amit itt is kamatoztat: a hús ismerete és tisztelete, a családjában generációk alatt felhalmozott hentes-tudás perfekcionista bemutatása. Délben három fogás 3000 Ft alatt megúszható a napi ajánlatból, így az egyik legjobb ár/érték arányú üzleti ebéd a városban. Igaz a méretes adagok a délutáni munkatempót erősen visszavethetik. »

2014-04-10 07:00:50

Hú!SVÉTkor mutatkozik be a Palkonyha

Hú!SVÉTkor mutatkozik be a Palkonyha

A Stílusos Vidéki Éttermiség első idei rendezvényének időpontjának Húsvét hétvégéjét választotta. Interjú Pauli Zoltánnal, a Palkonyha vezetőjével. »

2014-03-04 07:47:58

Teszt: Két Szerecsen

Teszt: Két Szerecsen

A főváros egyik legnépszerűbb kávézó, reggeliző és találkahelye, hangulatos belsővel, árnyas terasszal a pesti Broadway szívében. Étlapja különösebb koncepció nélkül összeválogatott magyar és nemzetközi fogásokból áll és változatos szezonális heti ajánlatokkal bővített. A hangulat otthonos, amihez figyelmes és kedves felszolgálás társul. Megbízható, egyenletes minőség és jó ár-érték arány jellemzi. nem véletlenül vált annyi pesti törzshelyévé. »

2014-04-01 06:55:56

"Mindig többnek kell lenni, mint tegnap"

Nicolas Serrano az egyik legtehetségesebb cukrásznak tartják. 34 évesen elérte azt, amiről sokak csak álmodnak. Alapítója és séfje a madridi Le Cordon Bleu-nek, valamint tanácsadóként 5 kontinens cukrászainak segíti a pályafutását. A Sirha Budapest keretein belül mi is megismerkedhettünk munkásságával. »

2014-03-01 19:49:17

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról. Egy olyan bisztró, ami több akar lenni. A séf csúcsgasztronómiai aspirációiból sokat profitál a vendég is, de ebben a műfajban nehezebb megfelelni a gyorsaság, pontosság és a kedvező ár követelményeinek. Ha a konyha kicsit lazítana, egyszerűsítene, talán több lehetőség volna a szezonális alapanyagok beépítésére, és a környékbeli termékek felkutatására is. »

2014-03-25 06:01:39

Győzni megy a Bocuse-ra

Győzni megy a Bocuse-ra

Amióta tavaly Széll Tamás bekerült a Bocuse d’Or világbajnokság döntőjébe, s először izgulhattunk magyar versenyzőért, nincs ember a szakmában, aki ne kezdene már ideje korán latolgatásokba, kit tud legközelebb delegálni Magyarország a megmérettetésre, milyen helyezést érünk el a világ élvonalában. Idén sem volt ez másképp. A 2014. március 12-én megrendezett hazai döntőn már látszott, ki a mezőny legesélyesebbje. Molnár Gábor - Geisel’s Vinothek, München - beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s a nap végén a dobogó legfelső fokára állt. »

2014-03-26 09:58:38

Teszt: Centrál

Teszt: Centrál

Patinás környezetben a belváros szívében található az éppen megújuló Ferenciek tere közelében egy hangulatos saroképület földszintjén a nagypolgári kávéházi hangulatú belsővel rendelkező kávéház-étterem. Az étlap ugyan a mai trendeknek megfelelően szűk, ám a választék érezhetően a rólunk nem sokat tudó külföldieknek szól. A felszolgálás rutinos de személytelen és az ételekre meglepően sokat kell várni. »

2014-03-27 06:39:06

Berke Márta Asztalkája

Berke Márta Asztalkája

Berke Márta akkor boldog, ha mások is örülnek körülötte. Igyekszik is tenni ennek érdekében, eddig bármibe fogott, előbb-utóbb az lett a vége, hogy csak az emberek örömét leste. Ezért hagyta abba a restaurálást is, mert az egy magányos szakma, hiányoztak neki az emberek. Márti nem akart kiskorától cukrász lenni, élete mégis úgy alakult, mintha erre készült volna végig. Sok év tanulás, és három év komolyabb tervezgetés után tavaly ősszel nyitotta meg cukrászdáját, az Asztalkát, amely, mint mondja, nem egy hagyományos cukrászda, hanem egy családias fészek, ahol mindig örülnek az embernek. »

2014-03-16 16:45:39

"Arra voksoltam volna, hogy a Salon kap idén csillagot..."

Kevesebb, mint négy év elég volt Sárközi Ákos séfnek, hogy Michelin csillagig repítse a Borkonyhát, ami Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán 10 éves tervezése után 2010-ben nyitotta meg kapuit. »

2014-03-20 19:51:50

Macaron nap Paris Budapest módra

Macaron nap Paris Budapest módra

A Macaron napra a Paris Budapest étterem idén is számos különlegességgel érkezett. Jeremy Cayron francia séf és cukrász csapata olyan újdonságokkal készült, mint a Macaron glacé vagy a paleo macaron, a Rákóczi túrós ízű macaronnal pedig megnyerte a szabadon választott ízkategória versenyét. »

2013-07-20 06:16:14

Teszt: Klassz

Teszt: Klassz

A Klassz jó vendéglő, de nem elég jó. A zene egy kicsit hangos, a pincérek figyelmetlenek, a teríték, evőeszközök kissé viseltesek. A tér szűk, foglalni nem lehet, így vagy van hely, vagy nincs. Bár sincs, ahol nyugodtan lehetne várakozni, áldogálni szűkös, nyáron jobb, mert ki lehet menni a gyönyörű Andrássy útra, télen kellemetlenebb lehet. »

2014-03-14 07:16:09

Ázsia 3.0 - Spíler Shanghai

Ázsia 3.0 - Spíler Shanghai

Zsidai Roy végre lerántja a leplet a Gozsduban nyíló új Spílerről. »

2014-03-12 07:11:56

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

2014-03-03 09:55:45

Az Onyx a legjobb!

Az Onyx a legjobb!

A Gerbeaud-ház csúcsétterme nyerte el a Hennessy-Dining Guide Év Étterme díjat. »

2013-07-06 21:06:30

Teszt: Vár: A Speiz

Teszt: Vár: A Speiz

A budai Vár szívében, a Hilton szállóval szemben található bisztró. Az étterem kellemes, nagy bárpulttal és több részből álló, jól kialakított belsővel rendelkezik. Visszafogott, de otthonos. Az egyébként udvarias felszolgálók angolul szólítanak meg, de legalább nem csalódottak a magyar szó hallatán. »

2014-03-06 07:04:53

Street food arcképcsarnok

Street food arcképcsarnok

Azon fáradoznak, hogy az utcai étkezés itthon is létjogosultságot nyerjen és, hogy a street food többet jelentsen annál, minthogy részegen hazafelé, a buszon vagy a villamoson magunkba tömünk valami kétes eredetű ételt. »

2013-11-05 07:05:29

Teszt: 21 Magyar Vendéglő

Teszt: 21 Magyar Vendéglő

A tulajdonos olyan magyar éttermet szeretett volna létrehozni, amely visszaadja az elfeledett és hiányzó „Szindbádos” gasztronómiai élményt, de mindezt originálisan és újszerűen. Az elgondolást sikerült megvalósítani: békebeli magyar konyha 21. századi módon, minden eredeti hagyományos ízt koncentráltan megőrizve, a legjobb alapanyagokból elkészítve, új technikák és eljárások alkalmazásával. Mindezt a város egyik legszebb helyén, a Várban. »

2014-02-27 19:55:13

Hamburger orgia

Hamburger orgia

Amikor először mentem végig a 66-os úton valamikor 71-ben és beértem a kaliforniai Monroviába, a Huntington Drive-ra, már nyoma sem volt annak a büfének, amit 1937-ben nyitott Patrick McDonald. Tíz centért adták a hamburgert. A ma világszerte közel 34 ezer McDonalds gyorsétterem még ma is működő első darabja onnan 60 km-el arrébb van San Bernardinóban. »

2014-02-25 08:37:00

Street food és design

Street food és design

Mindannyian ismerjük a készétel szállításával járó vesződségeket, azokat a körülményeket, amiben alapvető tárgyi minőségek határozzák meg az étkezés élvezeti értékét. A halmozódó Tupperwarek hordáitól távol azonban okos tervezői felvetések felelnek a meglévő igényekre. Az egészen hasonló megoldásokkal dolgozó két magyar formaterv mellé egy szokatlan társat válogattunk be. »

2014-02-27 07:27:21

Első benyomás: Petrus

Első benyomás: Petrus

Érdekes a helyszínválasztás: a IX. kerület rehabilitált részén egy elegáns, környezetétől teljes mértékben elütő éttermet nyitni merész vállalkozás. Kíváncsian várjuk, mit tartogat számunkra a honlapja alapján oly ígéretes Petrus Restaurant. Nagyon egyszerű, ugyanakkor erős, magabiztos mottót választott a tulajdonos-séf Feke Zoltán: “a mi előnyünk az, hogy tudunk főzni.” Lássuk, így van-e! »

2014-02-23 16:17:53

Legjobb food truckok az USA-ban

Legjobb food truckok az USA-ban

Bimbo, a kirúgott pék állandóan berúgott haverjával vesz egy büfékocsit, mely végtelen szerencsétlenkedésük ellenére a dubliniak kedvence lesz. Foci, nagycsalád, sör és a végén egy bepanírozott, használt pelenka. Megvan A furgon című régi, ír komédia? Mára a büfékocsik világszerte elterjedtek, és egyre népszerűbbek, főleg „őshazájukban”, az USA-ban. »

2014-02-17 19:01:04

A világ legjobb piacai - Street food szempontól

A világ legjobb piacai - Street food szempontól

Piacon enni régi gyakorlat. Gyors, személyes és megbízható módja az étkezésnek. Mintha az ételek, melyeknek illata a standhoz csalt, sokszor jobban esnének kordéról, alkalmi asztalról vagy kioszkból, mint elegáns étteremben rendelve. »

2014-02-16 15:52:47

Mit tanult Aprajev Maurice Fillioux-tól?

Mit tanult Aprajev Maurice Fillioux-tól?

Kamaszként a hatvanas években, ha felvettem apám egyik fehér ingjét, amelynek igen csak lötyögött a nyaka, de összehúztam egy pálmafás nyakkendővel, majd mikroporózus talpú cipőbe bújva, hogy magasabbnak tűnjek, és egy kikericssárga, vállban robusztus zakót is kerítve magamra, semmi akadálya nem volt, hogy a Sportszálló bárjába slusszkulcsnak tűnő kulcscsomót zajosan rázogatva, a portás éberségét elaltatva beslisszoljak. »

2014-02-20 07:16:44

A legjobbat hozzuk ki az alapanyagokból

A legjobbat hozzuk ki az alapanyagokból

Az idén 100 éves Déryné Budán nem akar sem több, sem kevesebb lenni, mint ami. Egy családi történet, egy tradicionális intézmény, ami az elmúlt évszázadból a kávéházi hangulatot szeretné brasserie formába öltve tovább vinni. A Dérynében a kezdetektől volt meleg konyha, most Palotai Csaba kreatív séf vezetésével az igazi francia bouchon életérzést mutatják be a vendégeknek. Hogy mégis mi változik a Dérynében Palotai Csaba érkezésével, erről beszélgettünk a séffel és a tulajdonossal, Kovács Kristóffal. »

2013-11-21 07:19:09

Teszt: Okuyama no sushi

Teszt: Okuyama no sushi

Valamiért mindig a Sushiálmok jut eszembe a budai pincehelyiségbe lépve. A tulajdonos, Sachi Okuyama pont olyan csendesen, fegyelmezetten, figyelmesen viselkedik mindig, mint Jiro Ono a világ legjobb sushi mestere. A párhuzam már csak azért is áll, mert Nobu ide, Nobu oda, Budapest egyik legjobb sushi mestere az Okuyama no Sushiban dolgozik. »

2014-02-18 08:37:07

Kávéval erősít a Macaron Nap

Kávéval erősít a Macaron Nap

A rendezvény szervezői tudják, mitől döglik a légy. Ha a macaron önmagában nem lenne elég a tuti sikerhez, kávéval erősítenek. Március 20-án érkezik négy komoly barista, négy brutál szép géppel. Lehet kitekerni a vörös szőnyeget is: francia cukrász is jön. A helyszín: a Bálna. »

2014-02-14 07:21:48

„Harminc kilométeres emberek”

„Harminc kilométeres emberek”

Ahogy azt nemrég megírtuk, a debreceni Ikon január vége óta öt fogásban mutatja be a környék ízvilágát, olyan alapanyagokon keresztül, amit kistermelőktől és farmokról szerez be, maximum 30 km-es körből. Kik után nyúlt Pataky Péter és mit kell tudni a menüről? »

2013-12-12 07:32:47

Teszt: Daikichi

Teszt: Daikichi

Nehezen megbocsájtható helyszínen működik Budapest egyik legjobb japán étterme. Nem is bocsátunk meg neki soha, mégis rendszeresen elzarándokolunk és egy zen buddhista szerzetes nyugalmával nem rendelkezve tudjuk nem elviselni a zarándokút nyűgét. A visszaúton viszont még mindig meditálva az ételekről egy kicsit mégis megnyugszunk, újra és újra elhatározzuk, hogy nekivágunk az Útnak. »

2014-02-02 19:03:23

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

A tortákat mindenki szereti. Leginkább azért, mert mindig valami vidám ünnephez köthetők. Legyen az esküvő vagy születésnap. Természetüknél fogva tehát gyönyörű a megjelenésük, részletes a kidolgozásuk, bonyolult az elkészítésük. Mindezek miatt, ha tehetjük, ezt a fajta süteményt cukrászdában vásároljuk meg. A kínálat viszont végeláthatatlan. Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

2014-02-07 07:34:34

Pulykamáj pástétom "debreceni mézeskaláccsal”

Pulykamáj pástétom

A debreceni Ikon január vége óta öt fogásban mutatja be a környék ízvilágát, olyan alapanyagokon keresztül, amit kistermelőktől és farmokról szerez be, maximum 30 km-es körből. Kik után nyúlt Pataky Péter és mit kell tudni a menüről? Jövő héten részletesen bemutatjuk. Elöljáróban a menü egyik receptjét közöljük. »

2014-02-05 22:01:53

Top 10 emblematikus street food

Top 10 emblematikus street food

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy felsorolásunk olyan street food-elemeket tartalmaz, melyek alkalmasak a nyugalom megzavarására. Olyan mértékben kapcsolódnak ugyanis egy városhoz, országhoz vagy életérzéshez, hogy az olvasásuk is könnyedén felkelti az étvágyat és ezzel együtt az utazási kedvet is. Szubjektív listánkban az utca top 10 étele. »

2014-01-05 07:18:56

Teszt: Salon

Teszt: Salon

Két csavart márványoszlop minden erőlködés nélkül tartja a freskóval díszített boltozatos mennyezetet. Ez a mondat csak halvány árnyéka annak a látványnak, amit az érzékeknek be kell fogadnia belépve a New York Palota Salon éttermébe. Az amúgy is eklektikus, olasz reneszánszt idéző New York Palota tereitől üvegajtóval leválasztott Salon étteremben, ha lehet még fokozottabban jelenik meg ezt a pompázatos stílus. Az ökrösszekér méretű muránói csillár fényénél a Salon diszkrét termeiben uralkodó belsőépítészeti fantáziához méltó kulináris műhely működik. »

2014-01-29 20:23:04

Mi köze a papnak a mangalicához?

Mi köze a papnak a mangalicához?

Úgy érzem magam, mint egy jóllakott tetőfedő ebédszünetben a tetőnyergen. Csak rám süt a nap, ízekkel eltelve, a szebb jövőbe merengve. Szóval ez a ferencvárosi magyar bisztró, szívvel-lélekkel. Van jövője. »

2014-01-28 13:05:39

Meskó Norbert: séfnapló Franciaországból

Meskó Norbert: séfnapló Franciaországból

Meskó Norbert az egri Zsályát sikerre vitte, aztán váltott, szinte egymaga nyitotta a Servita Udvarházat. Új koncepcióval, új reményekkel indult. Önhibáján kívül nem tartott sokáig. Októbertől Franciaországban próbál szerencsét. Rábízták egy nemrég felújításon átesett szálloda konyhai koncepciójának a kidolgozását és a mindennapi munka levezénylését. Norbert az élményeiről folyamatosan beszámol a Dining Guide olvasóinak. » »

2014-01-26 17:58:15

Buddha és Tarisznyarák a Pók hálójában

Buddha és Tarisznyarák a Pók hálójában

Amikor egy hosszúkás, négybe vágott kifordított szusit látok, amelynek két szélső eleméből kecses ráklábak kalimpálnak kifelé, akkor hálás tekintetemet Buddhára vetem, és halkan köszönetet rebegek. Időről időre eljövök, hogy megkóstoljam az aktuális újdonságokat és ezzel a szépséges kompozícióval indítok. »

2014-01-22 18:07:59

"Nem házias, hanem házi süteményeket készítek"

Van egy száz éves ház valahol a nyolcadik kerületben, ahol három generáció tölti együtt mindennapjait. A nagyszülők őrzik a kicsiket, amíg a szülők dolgoznak. Az apuka valahol a belvárosban, az anyuka, Morvay Petra, pedig az alagsorban, a volt szenespince helyén. Itt alakította ki francia ihletésű, Tortabolt nevű műhelyét, ahova a régi, téli bejárón érkezve igazi „nagymama birodalmába” jutunk. Az illatok, a kakaó és a tej aromájának semmihez sem hasonlítható keveredése régi emlékeket idéz a gyerekkorból, valahonnan a nagyszülői házból. S mielőtt távoznánk a nyári kijárón az udvarra, egy finom tea és semmihez sem hasonlítható brownie mellett egy korántsem nagymama korú cukrász történetét hallgatjuk végig. »

2013-08-22 07:15:00

Teszt: Tigris

Teszt: Tigris

A Tigris egy belvárosi kis utcában található, nevét a valaha itt működő elegáns Tigris Szállóról kapta. Az étterem nagypolgári hangulatú belsőterébe lépve azonnal egyértelművé válik, hogy a borokra nagy hangsúlyt fektetnek. Asztali lámpák, bortárolók és egy antik pult határozza meg az étteremet. »

2014-01-16 21:16:14

Top 5 gyros Budapesten

Top 5 gyros Budapesten

Olyan ez, mint egy akciófilm: gyors vágások, remegő kamerakezelés, pár szavas dialógusok és üldözés a nyílt utcán. Ha az életünkkel nem is, de a gyomrunkkal játszunk, miközben Budapest legjobb gyrosát keressük; annak ellenére, hogy talán a legnépszerűbb hazai, utcai gyorsételről van szó, meglepően szakadozik ez a film. Hangalámondásos, késéssel csattannak a pofonok és alufóliából készültek a díszletek. Az elszomorító összképet egy-két kósza szuperhős árnyalja csak, értük viszont megérte forgatni. »

2014-01-15 19:38:07

Magyar nemzeti street food-on töri a fejét a Bors

Magyar nemzeti street food-on töri a fejét a Bors

A street food forradalom egyik zászlóvivőjét az elmúlt évek tapasztalatairól és a hazai utcai étkezés vívmányairól kérdeztük. »

2013-07-14 18:16:53

Teszt: nU Bisztró

Teszt: nU Bisztró

Ha lenne ár-érték arány alapján vezetett listánk, akkor a nU biztosan előkelő helyen lenne. Igazi modern bisztró, rendkívül igényes konyhával, délben kifejezetten jutányos árú, szűkített választékú menüvel, este pedig szintén megfizethető nagyétlappal. Igényes alapanyagok, izgalmas ízkombinációk, semmi fakszni, maga a praktikum. »

2014-01-12 22:35:05

Street országok: Vietnam

Street országok: Vietnam

Ha Vietnamban jár az ember, úgy tűnik, hogy a kerítés is street foodból van. Az itt élők, munkába menet-jövet, mindig bekapnak valamit. A családi étkezés szent és nagyon fontos része a kultúrának, de az utcán járva az az érzése támad az embernek, hogy Vietnamban megállás nélkül esznek. Nem is csoda egy olyan országban, ahol a ’jó napot!’ helyett azzal köszöntik egymást, hogy ’ettél már?’. »

2014-01-06 23:59:42

Hamburgeralkatrészek

Hamburgeralkatrészek

Mit lehet a hamburgeren annyit variálni, hiszen van a pogácsa, a zsemle és a feltétek, meg a szószok és kész?! Pedig sokat. Ahány hely, annyi variáció. A Toplista magazin készítésekor hat, általunk fontosnak tartott hamburgerezőben jártunk és mindenhol mást láttunk, még úgyis, hogy a legegyszerűbbet, a klasszikus változatot kértük médiumra sütve. Különszedjük a pogácsát, a zsemlét és a belevalókat. »

2014-01-07 19:14:19

A rejtőzködés művészete

A rejtőzködés művészete

Lehet véletlenül odatévedni, lehet direkt keresni, de az biztos, hogy a Hidden Kitchent azok az emberek látogatják, akiknek kitalálta a magyar származású, de már Bécsben született Julia Kutas. A fiatal lány művészettörténészből lépett elő saját étterme dizájnerévé, séfjévé és pultosává. »

2014-01-06 09:38:59

Street országok: Egyiptom

Street országok: Egyiptom

Mindenki azzal kezdi Egyiptomról a mondókáját, hogy óvakodjunk a csapvíztől, a salátáktól, a hámozatlan gyümölcsöktől és az utcai étkezéstől. Tény, hogy a street food olykor nem teljesen ÁNTSZ-kompatibilis, de ha el tudunk szakadni az intelmektől és a kézfertőtlenítő kendőktől, meglepően kellemes utcai gasztrokalandokban lesz részünk. »

2014-01-01 19:49:19

Tobzódás a Naschmarkton

Tobzódás a Naschmarkton

Érdekes adatok és rengeteg fotó Bécs első számú gourmet-piacáról »

2013-12-15 14:46:14

Henteseknél, cukrászdákban, piacokon flangálok...

Henteseknél, cukrászdákban, piacokon flangálok...

Már a harmadik szakácskönyvét adta ki, havonta egyszer élményvacsorákat tart a szerencséseknek, akik hozzájutnak egy jegyhez, és szinte minden izgalmas projektben részt vesz itthon és külföldön: interjú a kevés valódi magyar sztárséf egyikével, Segal Viktorral. »

2013-12-18 22:00:43

Vendégenként fél kiló szemét?

Vendégenként fél kiló szemét?

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy környezetvédelmi szempontból miért is fontos egy étteremnél az, hogy milyen ételeket kínál, milyen elvek szerint állítja össze az étlapot, és honnan szerzi be ezekhez az alapanyagokat. Az éttermek környezeti hatásait felmérő kutatások szerint ugyanis ezek teszik ki a vendéglátó egység ökológiai lábnyomának nagyját Bár ez az arány igen nagy, azért ne felejtsük el, hogy van még jó néhány terület, amely hozzájárul ahhoz, hogy mennyire . Ezek közül nézzünk meg ismét kettőt: a hulladékkezelést és a higiéniát. »

2013-12-11 18:59:27

Doyum, a kötelező berlini dönerező

Doyum, a kötelező berlini dönerező

A legjobb dönerezőre Kreuzbergben találtunk, Berlin egyik törökök által sűrűn lakott negyedében, ahonnan, az egyik ismert városi legenda szerint, az első, kenyérbe töltött döner is származik. »

2013-12-10 20:24:24

Street országok: Kambodzsa

Street országok: Kambodzsa

A street food nagyhatalmakat sorolva Thaiföld, Vietnam és Kambodzsa valamelyike bizonyosan dobogós helyen végez. Ezek közül Kambodzsa a legkevésbé ismert, de aki egyszer kipróbálta a khmer kosztot, annak többé nincs visszaút. A borzongást kedvelők előszeretettel emlegetik Kambodzsa lehetetlen ételeit, a helyi konyha azonban ezektől lényegesen gazdagabb és ehetőbb elemeket tartalmaz. »

2013-11-04 16:29:12

Első benyomás: Kiosk

Első benyomás: Kiosk

A hömpölygő diszkontgulyás folyamtól alig két sarokra itt valódi jófajta gulyás kapható, és a bennfentesek tudni vélik, hogy ebben a térben, de mégis attól elválasztva nyílik hamarosan az újragondolt Bábel étterem. »

2013-11-27 11:44:01

Baszkföld, virsli, pezsgő...

Baszkföld, virsli, pezsgő...

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér. Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

2013-08-19 17:48:47

Teszt: Borssó

Teszt: Borssó

Öt éve működik a Borssó, ami már önmagában is szép teljesítmény – és jelzi, hogy erre a vonalra szüksége van az étterembe járó közönségnek – még ha itt-ott azért jót tenne neki a kevesebb néha több elv alkalmazása. »

2013-11-18 11:28:27

Istanbul Eats - interjú Ansel Mullinsszel

Istanbul Eats - interjú Ansel Mullinsszel

Ansel Mullins az Egyesült Államokból költözött Isztambulba, hogy notesszal, fényképezőgéppel és jó étvággyal felfegyverkezve egye végig magát a városon. Az Istanbul Eats című blog és könyv szerzőjét, a Culinary Backstreets gasztroséták kiötlőjét, a SAVEUR Magazin az év gasztrobloggerének választotta. A blog Törökország különböző régióinak kultúráját, embereit mutatja be, az ételeiken és éttermeiken keresztül. »

2013-11-20 22:00:52

Street országok: Guatemala

Street országok: Guatemala

Guatemala a tobzódás országa színekben, szélsőségekben, természeti képződményekben, kukoricában, katasztrófákban és street foodban. »

2013-11-17 14:18:16

Top 10 hazai kínai

Top 10 hazai kínai

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy ismerünk-e jó kínai éttermet? Mindig készségesen kisegítjük a kérdezőt és irányítjuk a számára megfelelő és elérhető helyre. Sokféléből lehet választani. Van autentikus, elegáns, olcsó, specialista, jó hangulatú. Hogy mik vannak a listánkon? Íme: »

2013-11-14 13:13:52

Street országok: Portugália

Street országok: Portugália

A portugál street food olyan, mint Columbo felesége: sokat lehet róla beszélni, de valójában láthatatlan. Portugália a bárok, borozók, apró üzletek és piacok országa, ráadásul lakói ráérősek, emiatt a gyors, utcai fogások és ételstandok jellemzően a szabadtéri ünnepségeket kísérik vagy a bárokban, reggelizőkben lehet velük találkozni. »

2013-10-12 14:09:53

Piazza del Grano

Piazza del Grano

Olasz éttermet csak teljes következetességgel szabad vinni. Minden általján, vagy magyarosított fogást száműzni, következetesen törekedni az olasz receptekre, elkészítési módra, alapanyagokra, és ami még fontosabb, a jó értelemben vett olasz konyhai gondolkodásra. »

2013-11-11 13:26:00

Hathi, ahova a láma főpapjai is járnak

Hathi, ahova a láma főpapjai is járnak

Egy nemzet ételeinek kipróbálására nincs jobb döntés, mint egy kifőzde. Az ár– érték arány rendben van, nem kell rá készülni, mint egy étteremre, hanem egyszerűen csak beszalad az ember, eszik pár falatot, és már megy is tovább. Ebben a rövid időben képes rabjává válni az illatoknak és ízeknek, amennyiben a Hathi kifőzdébe tér be Tinuhoz, a Frangepán és Teve utca sarkán. »

2013-11-07 19:39:39

Street országok: Thaiföld

Street országok: Thaiföld

Thaiföld a világ legnagyobb terített asztala. A napi három étkezést alapul véve hosszú hónapokig, sőt talán évekig lehetne úgy csatangolni az országban, hogy ne együnk kétszer ugyanazt. Ami pedig a legmeglepőbb ebben: mindezt napi pár dollárból. Bangkok utcáin – ahogy este kissé lehűl a levegő – áramlik a tömeg és előbb-utóbb mindenki megéhezik... »

2013-11-03 15:31:06

Pannonhalma: a ráció esztétikája és diadala

Pannonhalma: a ráció esztétikája és diadala

A bencés apátság és a köré épült, hozzá (is) tartozó intézmények, létesítmények a szellemi nyugvóponton túl afféle idő-, és transzcendentális kapuként is szolgálnak. Minket szolgálnak – azokat, akik utat keresnek, akiknek az élet minőségi megélése nem szlogen, hanem valódi hívószó. Ezen a kapun érdemes belépni, nyugodtak lehetünk, nem zárják ránk. Addig maradunk, amíg jól esik, újkori viatorként pedig bármikor visszatérhetünk. »

2013-09-23 18:46:39

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink