Hirdetés
Hirdetés

5 gondolat Mauro Colagreco, a világ 3. legjobb étterme, a Mirazur séfjétől

SZERZŐ: Lami Juli
2018. augusztus 1.
A világ egyik legjobb éttermével, a Mirazur nevével egybefonódott Mauro Colagrecoé is. Olyannyira, hogy a Facebookon például Mauro Colagreco, Restaurant Mirazurként is szerepelnek. A világszerte igazodási pontnak számító World's 50 Best Restaurants listán 2015-ben a 11. helyen álló francia étterem az elmúlt két évben a 4. helyre jött fel, idén pedig harmadikként már a dobogón állhatott az Osteria Francescana és az El Celler De Can Roca mögött.
Hirdetés

Mauro Colagreco argentin származású, ám francia szülők örökbefogadott gyermekeként nőtt fel. Dolgozott Alain Passardnál a l'Arpège-ben, de megjárta Alain Ducass és Guy Martin konyháit is Párizsban.

Világhírű éttermét, a 2007 óta egy, 2012 óta két Michelin-csillagos Mirazurt pazar helyen, a francia riviérán, a francia-olasz határtól nem messze találjuk. A séf szerint a World's 50 Best listán senkinek sem garantált a helye, hiába sikerült ilyen előkelő helyre jutniuk. Ő "csak" arra hajtott, hogy benne legyenek az első tizenötben a világ legjobbjai között.
Következzen öt idézet a séftől, amellyel valamelyest közelebb kerülhetünk hozzá és ahhoz, amit a Mirazur képvisel.

Egyes szám helyett mindig többesben

"Sosem beszélek egyes szám első személyben, amikor az elismeréseinkről van szó. A díjaink az egész étteremnek szólnak, mindenkinek, aki velünk dolgozik, beleértve a feleségemet, Juliát is. Több időt töltünk az étteremben, mint otthon... Szóval végeredményben nekünk itt a családunk."

"Hogy legyen mit elmondanom"

"Évek óta keresnek meg különféle kiadók, de eddig nem éreztem, hogy ideje lett volna könyvet kiadni.

Sokak számára ezek a kiadványok csak a marketing részét képezik, mélység és igazi értékek nélkül.

Kivártam a Mirazur tizedik születésnapját, hogy legyen mit elmondanom. Egy évtized után már van merszünk az étterem életéről és az étellel kapcsolatos filozófiánkról beszélni egy teljes könyv erejéig.

A mi kiadványunkban az éttermekről kiadott könyvekben megszokottnál több szöveg szerepel. Bemutatjuk benne a csodálatos környékünket, a termelőinket és a munkatársainkat is. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel."

Legutóbbi nyitásáról, a nizzai reptéren található L'Estivale-ról

"Több okból is nagy kihívás volt. Egyrészt figyelembe kellett venni, hogy a reptéren mindenki rohan, nincs sok ideje. Jó ízű, szofisztikált, viszont gyorsan fogyasztható ételeket kellett kitalálnunk. A másik nagy kihívás pedig az volt, hogy mindenképpen helyi termelőkkel szerettünk volna együtt dolgozni.

L'Estivale


Sikerült azonban legyőznünk az akadályokat, és

úgy gondolom, hogy nagy változást hoztunk a reptéri éttermek működési koncepciójában, szerte a világon.

A L'Estivale séfje korábban hat évig mellettem dolgozott, büszke vagyok az egész projektre."

Mauro Colagreco (séf)bakancslistája

"Alain Passard-ral és René Redzepivel is volt szerencsém már együtt dolgozni. De vannak még olyanok a listámon, akikkel kipróbálnám a közös munkát. Például Olivier Roellinger, még akkor is, ha ő nemrég átadta a stafétabotot a fiának. Szeretem, ahogyan megközelíti a dolgokat. De Thomas Keller is a listámon van. Nagyon becsülöm őt."


És végül, hogy milyen tanácsot adna amatőr séfeknek?

"Vedd könnyedén!"

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram