Hirdetés
Hirdetés

Nem csak a nápolyi az igazi olasz pizza! Gianni a focacciákról és különleges pizzákról mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2019. március 10.
Sokszor megüti a fülemet, hogy sokan, amikor az "igazi olasz pizzáról" beszélnek, ezt a nápolyi pizzával azonosítják. Ez a világhírű és eredetvédett pizzafajta megérdemelten arat óriási sikert a világ minden táján, de szeretném, hogy az olyan emblematikus ételek mellett, mint a római vagy a nápolyi pizza, sokkal többféle olasz specialitást ismerjetek. Mondhatjuk úgy is, hogy ennek szenteltük ezt a rovatot is itt, a Dining Guide-on. Most pedig tartsatok velem, és ismerjetek meg többféle, a kemencéből érkező finomságot!
Hirdetés

Hogy az olaszok tésztaimádók? Ehhez a leghalványabb kétség sem fér. Egy olyan gazdag és színes világ tárul elénk, ha az olasz tésztaételek iránt érdeklődünk, hogy a végén egy egész lexikonnyi tudást gyűjthetünk össze róluk. Most a kemencés finomságokba nyújtunk egy kis betekintést, és higgyétek el nekem, ez még mindig csak a töredéke az olasz konyha kemencés finomságainak.

Akiknek kellett egy kis energia – Focaccia Genovese

Ezt a focacciát, amelyet kikötői rakodómunkások fogyasztottak 11 és 13 óra között általában egy pohár fehérbor kíséretében. Hiába, a rakodómunkásoknak is kijárt a jó. Hívják még focaccia degli scaricatori di portónak is, nevében is utalva a kikötői munkás eredetre.

Hirdetés

Focaccia di Recco

A focaccia ezen változatának főszereplője a sajt. Ha szeretnétek igazán jót kóstolni, és ha igazán autentikusra vágytok, próbáljátok ki a Liguriában található Recco városában kaphatót. Az itt használt sajt joghurtos, túrós, kicsit savanykás, és valami isteni finom.

Gofri piemonti módra

Pizza al padellino Torinóból, avagy Gofri Piemontesi. A szomszédos Franciaországban közkedvelt gofri után született, de ez nem egy édesség, sós változatban készítik. Annak idején a Fiat autógyárban dolgozó, első nápolyi migránsok kedvelt pizzája volt. Sok silány változata is ismert, az alábbi képen egy igényesen készített darab látható.

Egy nagy előd: Piscialandrea di Imperia

A pizza és a focaccia őse, az olasz államférfi, Andrea Doria kedvence, amelyet hagymával, szardellával, oregánóval és taggiasca olívabogyóval készítettek.

Focaccia di Voltri

A halászok focacciájának is nevezhetjük (focaccia dei pescatori). Különlegessége, hogy kukoricadara hozzáadásával készül (kukoricadara-szórással nyújtják ki), emiatt egészen ropogós lesz az állaga. Ez nem a belül puha focacciacca, akár egészen keksszerűen ropogós változatai is készülnek.

Egy hagyományőrző módon készülő focaccia: Fughiascia della Valchiavenna

Lombardiában, Sondrio megyében a focaccia kukoricalisztből készül, és a mai napig függőlegesen sütik agyagtál felett nyílt lángon. Mégpedig így, erről a hagyományról csak ilyen formában tudunk képet mutatni.

A sertészsír sem tabu: Pinzone Ferrarese

Sertészsírral készülő focaccia, bizonyos változataiban hagyma is kerül a tésztájába.

Schiacciata Mantovana

Sertészsírral készül, 00-ás liszt, víz, sörélesztő, só és egy kiskanálnyi cukor kerül a tésztájába. Hasonlít a Pinzone Ferraresére, de a különbség, hogy többet, vagyis egész nap kelesztik, majd a tészta kinyújtása után még néhány órát. Finom, ropogós, tradicionálisan reggelire fogyasztották forró tejeskávéba mártogatva vagy uzsonnára felvágottakkal.

És egy még laktatóbb foacaccia: Smacafam Trentino

A farsangi időszak hagyományos eledele: ezt a kifejezetten tartalmas, a tésztájában gyakran sonkával sütött focacciát főként uzsonnaidőben fogyasztották.

Egy becsapós focaccia: Schizzotto Padovano

Egy különleges, csak nagyon kevés helyen készített focaccia, amelynek a tésztájába grappát is tesznek.

Az olaszok "tepertős pogácsája": Chisola Piacentina

Pogácsáról persze szó nincs. A focaccia ezen változatának főszereplője a ciccoli, ami nem más, mint a tepertő. Ráadásul elég tartalmas fogás, nem kevés mennyiséget használnak hozzá.

Crescentina Modenese

Helytelenül tigellének is nevezik, de nem szabad összekevernünk egy másik étellel, amelyet közel Bolognához készítenek. A tigella ezen változata, amelyet a modenai Appeninniben készítetek annak idején a hegyekben. Csak később „jött le” a városba, és ismerték meg szélesebb körben is.

https://www.instagram.com/p/BrKfzqNlFrd/

Crescente Bolognese, barátok között csak tigella

A Crescente Modenese nagy riválisa. Az előbbihez tudnánk tehát a leginkább hasonlítani. Tigellának is „becézik”.

Nem olyan "torta": Torta al Testo Umbra

A közép-olaszországi Umrbiában találkozhattok vele. Tűz és parázs között sütik agyagtálakon ezt a vékony lepényt, amit aztán jól megpakolnak. Mindenképpen kóstoljátok meg umbriai sonkával és kolbásszal!

https://www.instagram.com/p/BjRcX0MhbhY/

"Zsidó pizza": Pizza Scima Abruzzese

Egy pizza, amelyet a zsidó közösség hagyományai nyomán született meg. A tésztája élesztő nélkül készül, eredetileg mindig egy kis fehérborral tálalták.

https://www.instagram.com/zenzeroelimone/p/BocBQyLCIB2/

Tölteni sem szentségtörés: Pizza con scarola napoletana

Töltött pizza. A töltelék a kertből származó, egyszerű termésekből áll össze, mint például a mángold és egy kis erős paprika. Régen tipikusan a karácsonyi vacsora szerves része volt.

A calzone őse? Panzerotto Pugliese

Nagy valószínűséggel ez a fantasztikus étel adta az ihletet a calzone pizzához. A töltött panzerottót sütőben és olajban meg lehet sütni.

Kóstolnivaló Szicíliában: Scacciata Catanese

Szicília első töltött pizzája. Se több, se kevesebb, a töltelékből viszont minél több, annál jobb!

View this post on Instagram

Il sabato è scivolato via come un sorso d’acqua fresca. Piacevole, rigenerante. Indispensabile per il benessere che disperatamente cerchi da una settimana. Ho letto molto. Mi sono immersa nella mia serie tv preferita del momento, ne ho colto significati e la curiosità per la prossima puntata svetta insieme alla temperatura. Oreo mi sonnecchia accanto. Il ventilatore ha mosso lentamente le sue pale, la pelle comincia a reclamare la seconda doccia della giornata. Ma alle cose buone, ai weekend profumati di casa non rinuncio. Le mani in pasta le ho messe comunque. Un giorno prima del solito, tradendo la più storica delle Homemade Sunday Night. La verità è che sentivamo la necessità di dare al sabato sera una sfumatura diversa, più casereccia. Più intima. Nonostante l’umidità. Nonostante i muscoli provati dall’allenamento e tutto il cucuzzaro indolenzito. Fidanzato ci aveva visto lungo quando per la #cena di stasera mi aveva proposto un lievitato particolare, quella #scacciata catanese leggermente rivisitata in chiave #panbrioche . Un soffice ripieno di #spinaci , cotto e #mozzarella pulsa all’interno di una torta salata (se così possiamo definirla) a dir poco superlativa. Sofficissima fuori, cremosa dentro. Un mix perfetto che a nozze ci va perfettamente con l’idea del nostro sabato sera: buon cibo, una birretta ghiacciata, serie tv e film come se piovessero e Oreo accanto a noi. Semplici cose. Nulla di che. Ma se le vedi bene, se le osservi da vicino puoi trovarci la vera essenza della vita. Che non è fatta di gesti eclatanti ma di gratitudine per quanto di bello e semplice può manifestarsi in un weekend come tanti. Sono stati periodi difficili. Bene non sono stata, ho spesso pensato ad un modo per uscirne, dal caos nel quale mi trovavo mio malgrado intrappolata. Poi ho preso un quaderno e ci ho scritto tutto quello che mi passava per la testa. Ci ho scritto tutto ciò che non andava e ciò che invece, sorprendentemente, andava. Stupendomi. Una giornata non è mai del tutto persa. Basta solo soffermarsi sulle piccole ma essenziali cose. Buona cena 🌸 #food #foodporn #foodpics #foodie #delish #foodnetwork #cucinatipica #homemade #fattoincasa #scacciatacatanese

A post shared by Queen of Snow (@queenofsnow90_) on

Akár a rétestészta! Scaccia Ragusana

Tekert, töltött pizza, rendkívül vékony tésztaréteggel. Szinte "tocsog" a tölteléktől.

Guastedde e Nfigghiulate Ennesi

A pizzák családjába sorolható. Nagyon sok borssal készül, olyan érdekes alapanyagokkal töltik, mint a bodza, amelyet itt fűszerezésre használnak.

Fuata Nissena

Ennek a kis méretű pizzának a különlegességét a szardella, a pecorino sajt és a nagyon sok oregáno adja.

Sfincione Palernitano

Az apácáktól eredeztetik, lényege a paradicsomszósz és a kenyérmorzsa. Nem felejtik el róla a finom pecorino sajtot sem.

Rianata Trapanese

Nagyon régi pizzafajta, amely fontos szerepet tölt be az olasz konyhákban. Gyorsan elkészíthető és a megmaradt ételeket használja fel. A pizza tésztája a megmaradt kenyérből készül, a feltét pedig a spagettiből megmaradt szósz… Így született meg ez a pizzatípus, ami sokat elárul az olasz konyha gyakorlatias, nem pazarló gondolkodásmódjáról is.

Spianata Sarda

Amikor a Carasau kenyeret megsütötték, és a kemence még meleg volt, de már csökkent a hőmérséklete, akkor sütötték meg ezt az ételt. Spinata pane di moddénak is nevezik, kicsit hasonlít a piadinára, a romagnai kenyérre. Ezt a pitaszerű változatot is kenyérként használják, de töltik is.

Volna még mit mesélni ezen a fronton, de ez is éppen elég – sőt, sok! – információ volt egyszerre. Hagyjunk jövő hétre is!

Köszönöm, hogy elolvastátok,
és ne feledjétek, olaszul (l)enni jó!

Gianni

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram