Az ausztrál legendát, a sydney-i Quay séfjét a San Pellegrino Young Chef versenyén kaptuk el három percre, ahol mentorként működött közre.

Milyen volt a fiatal Peter Gilmore?

Tisztán emlékszem arra az időre, amikor magam is fiatal séf voltam. Úgy gondolom, van egy bizonyos öt év, amíg egy szakács belerázódik a szakmába. Amikor azonban ez az idő letelik, megfogalmazódik benne, hogy itt az idő mutatni valamit. Velem is így történt. Az olyan versenyek, mint például a San Pellegrino Young Chef versenye, erre kiváló alkalmat adnak.

Milyenek a mai fiatalok?

Most sokkal szorosabb a kapcsolattartás közöttük. Élhet egy séf a világ bármely pontján, csak felmegy az Instagramra vagy a Twitterre, és azonnal látja, mit csinálnak mások a világ másik felén. Amikor én voltam fiatal, sokkal elszigeteltebben dolgoztunk, és leginkább szakácskönyvekből tájékozódtunk másokról. Az elszigeteltség különben jó is tud lenni, mert jobban enged fókuszálni a saját dolgaidra. Néha, ha túl sok információ érkezik, nehéz hű maradni a saját ötletünkhöz – legalábbis én így látom. Most azt tapasztalom, hogy hatalmas lelkesedés övezi a mi szakmánkat. Viszont nehéz olyan fiatalt találni, akinek nem jelent gondot hosszú órákon keresztül állni és dolgozni. A mostani fiatalok kényesebbek az egyensúlyra az életükben, de azért vannak elkötelezett, szenvedélyes, nagy reményű fiatal séfek.

Önnek mit jelent a vendéglátás?

Számomra az a gondolat van a középpontban, hogy a vendéget boldoggá kell tenni. Élményt kell neki adni, olyat, ami nem mindennap történik meg vele. Most sokkal szórakoztatóbb a csúcsgasztronómia, mint 10-15 évvel ezelőtt.

Mennyire befolyásolják a trendek?

Senki nem él burokban, az ötletek és a trendek jönnek-mennek. A legfontosabb, hogy hű legyél magadhoz, és elsősorban a természet inspiráljon, és csak utána a trendek. Számomra az a lényeg, hogy az ételeimmel a természetre reflektáljak, és harmóniát teremtsek a tányéron.

Egy mondatban hogyan mutatná be Ausztráliát, gasztronómiai szempontból?

Az ausztrál konyha hihetetlenül multikulturális alapokon áll, a vendégek pedig nagyon jól informáltak és nyitottak. Jó otthon séfnek lenni.